Fler än 1 800 ljudfiler med avlyssningar finns i polisens bevisning.
1 av 4
Fler än 1 800 ljudfiler med avlyssningar finns i polisens bevisning. - Foto: MORTEN VASSING Sr / SCANPIX DANMARK / SCANPIX
Männen hade tänkt genomföra ett blodbad på Jyllands-Posten.
2 av 4
Männen hade tänkt genomföra ett blodbad på Jyllands-Posten. - Foto: Niels Hougaard/Scanpix
Polisen för de misstänkta terroristerna till häktet.
3 av 4
Polisen för de misstänkta terroristerna till häktet. - Foto: Peter Hove Olesen/Scanpix
Kurt Westergaard, seritecknaren som ritade Mohammedkarikatyrerna.
4 av 4
Kurt Westergaard, seritecknaren som ritade Mohammedkarikatyrerna. - Foto: Scanpix

Terrorsvenskarna planerade för ett blodbad

Under fredagen inleds rättegången mot de fyra terroråtalade männen, som misstänks ha planerat attentat mot bland annat Jyllands-Posten.


Tidigare terrorplaner mot Jyllands-Posten

Oktober 2009 greps en man i Chicago för att ha planerat en attack mot redaktionen. September 2010 greps en tjetjensk man för att ha detonerat en bomb i centrala Köpenhamn, där målet bland annat ska ha varit tidningen. Samma månad greps även en irakisk man som ska ha planerat sprängdåd mot redaktionen.

GLOSTRUP. De fyra, tre svenska och en tunisisk medborgare, var bosatta i Sverige när de greps 29 november 2010, och har suttit häktade sedan dess. Männen åtalas för att planerat terrordåd mot tidningen Jyllands-Posten och Politikens hus på Rådhusplatsen i Köpenhamn. I planen ingick att bakbinda journalisterna för att sedan med automatvapen döda så många som möjligt.

"En hämnd för Mohammedkarikatyrerna"

Attentatet skulle vara en hämnd mot Jyllands-Postens publicering av karikatyrer av profeten Mohammed 2005. Enligt Ekstrabladet ingår fler än 1 800 ljudfiler med avlyssningar i polisens bevisning. Även flera vapen och plastband som skulle användas till att binda journalisterna, är beslagtagna.

Den danska säkerhetspolisen PET har tidigare riktat skarp kritik mot svenska Säpo, som de menar har försenat processen i förundersökningen.

/
/
/
/
/
/
tal
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!