Hollande och Sarkozy fortsätter slåss om presidentposten

- 23/04/2012, 13:23 -
Nicolas Sarkozy kan snart bli av med jobbet.
1 av 3

Nicolas Sarkozy kan snart bli av med jobbet.

Michel Spingler/AP/Scanpix

Francois Hollande har stora chanser att vinna Frankrikes presidentval den sjätte maj.
2 av 3

Francois Hollande har stora chanser att vinna Frankrikes presidentval den sjätte maj.

Christophe Ena/AP/Scanpix

Högerextrema Marine Le Pen knep en tredje plats i första valomgången.
3 av 3

Högerextrema Marine Le Pen knep en tredje plats i första valomgången.

Jacques Brinon/AP/Scanpix

Francois Hollande och Nicolas Sarkozy kommer att tävla om Frankrikes presidentpost den sjätte maj.

På söndagen segrade franska Socialistpartiets kandidat Francois Hollande i den första valomgången i det franska presidentvalet. Med en knapp marginal över högerpresidenten Nicolas Sarkozy ser det ut som att Hollande har goda chanser att vinna nästa valomgång som äger rum den 6 maj.

I nästa valomgång möts bara Hollande och Sarkozy.

Men hur de övriga kandidaternas väljare ställer sig i valet mellan de två kandidaterna är den stora frågan just nu. Både ELF:s kandidat Eva Joly och vänsterpartiets Jean-Luc Mélenchon har uppmanat sina väljare att rösta på Hollande för att få bort Sarkozy från presidentposten, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Siffror från en opinionsundersökning förutspår att Francois Hollande kommer att vinna den andra valomgången med 54,5 procent mot 45,5 procent.

Vill skärpa migrations- och säkerhetsfrågor

Men att högerextrema Marine Le Pen, partiledare för Front National, knep en tredjeplats kan bli avgörande i kampen mellan de två kandidaterna. Enligt Svenska Dagbladet kommer Sarkozy troligen att skärpa tonen i migrations- och säkerhetsfrågor ytterligare för att locka hennes väljare.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Nicolas Sarkozy utspel om att det bor för många utlänningar i landet och att han sagt att om han blir omvald ska han minska antalet invandrare som släppts in i landet från 180 000 årligen till 100 000. Hur pass mycket hårdare tonen i migrations- och säkerhetsfrågor kan bli från den utgångspunkten för att locka Le Pens väljare återstår att se.