Den framtida al-Qaida-planen är att kapa ett kryssningsfartyg och avrätta passagerarna.
1 av 4
Den framtida al-Qaida-planen är att kapa ett kryssningsfartyg och avrätta passagerarna. - Foto: Mark Baker / AP / SCANPIX
I en av männens kalsonger hittades USB-minnet med "porren".
2 av 4
I en av männens kalsonger hittades USB-minnet med "porren". - Foto: Maurizio Gambarini / AP / SCANPIX
Två män har ställts inför rätta i Tyskland efter upptäckten av dokumenten.
3 av 4
Två män har ställts inför rätta i Tyskland efter upptäckten av dokumenten. - Foto: Maurizio Gambarini / AP / SCANPIX
Rashid Rauf, enligt dokumenten hjärnan bakom Londonattacken 2005.
4 av 4
Rashid Rauf, enligt dokumenten hjärnan bakom Londonattacken 2005. - Foto: Anjum Naveed / AP / SCANPIX

Hemliga porrdokument avslöjar al-Qaidas nya planer

En terrormisstänkt man hade ett USB-minne i sina kalsonger med vad som såg ut som porr. Men det visade sig vara hemliga al-Qaida-dokument.


Nya uppgifter om London 2005

Bland dokumenten som hittades på USB-minnet, gömt bland porren, fanns även uppgifter om hur terrorattacken mot Londons kollektivtrafik 2005 planerades och genomfördes. En man vid namn Rashid Rauf ska ha varit hjärnan bakom flera av de mest ambitiösa attackerna av al-Qaida, inklusive Londonbombningarna.

En annan av Raufs planer var att spränga flygplan som lämnat Heathrow med destination USA men två veckor innan den skulle genomföras stoppades operationen.

BERLIN. När en 22-årig österrikare förhördes i Tysklands huvudstad Berlin ifjol blev polisen först misstänksam när man hittade ett USB-minne och minneskort i mannens kalsonger. Minnet innehöll en porrfilm med namnet "Kick Ass" och en fil som hette "Sexy Tanja". Men det fanns mer än så.

Flera veckor senare lyckades man knäcka ett lösenord och få åtkomst till det som låg dolt inuti filerna - hemliga dokument av och om al-Qaida. Enligt CNN, som tagit del av flera dokument, fanns det bland annat nedskrivna planer på att kapa kryssningsfartyg samt genomföra attacker i Europa likt den attack i Bombay i november 2008 då tio beväpnade män sköt ihjäl 164 personer under tre dagar.

Journalisten Yassin Musharbash på tyska Die Zeit var först att rapportera om dokumenten. Han hävdar att planen är att använda kryssningsfartygen för att sätta press på allmänheten, exempelvis begära att fångar frisläpps. Enligt dokumenten ska resenärerna tvingas att bära orangea overaller likt fångarna på Guantanamo och sedan avrättas, något som ska fångas på film.

"Kommer genomföra så fort de har kapaciteten"

Även om västvärldens säkerhetstjänster blivit allt bättre på att ha koll på misstänkta terrorister tror Musharbash inte att al-Qaida gett upp planen på en attack som den i Bombay, fast i Europa.

– Jag tror att idén fortfarande lever och jag tror att så fort al-Qaida har kapaciteten att genomföra det kommer de att göra det - direkt, säger han till CNN.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.