Måndag 20 Sep
Stockholm

Usama bin Ladins plan: Spränga Obamas flygplan

Terrorledaren ville ha bort Obama från makten så att Joe Biden skulle ta över.
1 av 3
Terrorledaren ville ha bort Obama från makten så att Joe Biden skulle ta över. Foto: AP Photo
Usama bin ladin dödades den 2 maj 2011 i Abbottabad i Pakistan.
2 av 3
Usama bin ladin dödades den 2 maj 2011 i Abbottabad i Pakistan. Foto: SCANPIX
Han var ledare för terrornätverket al-Qaida som låg bakom attentaten mot World Trade Center den 11 september 2001.
3 av 3
Han var ledare för terrornätverket al-Qaida som låg bakom attentaten mot World Trade Center den 11 september 2001. Foto: SCANPIX

Al-Qaidas tidigare ledare Usama bin Ladin planerade att spränga den amerikanska presidenten Barack Obamas flygplan, det visar nyligen släppta dokument.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Läs bin Ladins brev – ord för ord

HÄR kan du läsa terrorledarens hemliga brev.

Den amerikanska försvarshögskolan West Points Combating center har offentliggjort hemliga brev som Usama bin Ladin skrivit från sitt gömställe i Pakistan. Dokumenten visar att bin Ladin ville döda Barack Obama så att Joe Biden skulle ta över ledarskapet.

– Biden är fullständigt oförberedd för posten, vilket kommer leda USA i en kris, skrev bin Ladin i ett brev.

"Obama är chef för otroheten"

Enligt de hemliga dokumenten ska bin Ladin ha beordrat två al-Qaida grupper i Pakistan respektive Afghanistan, att förbereda uppdraget. Planen var att spränga presidentens flygplan i luften.

– Orsaken till att koncentrera oss på dem är för att Obama är chef för otroheten, och att döda honom leder automatiskt till att Biden tar över presidentskapet, skriver bin Ladin.

Sista brevet skrevs två dagar innan han mördades

I breven framkommer det även att bin Ladin var oroad över al-Qaidas organistation och det fakum att deras stöd minskade i den muslimska världen. Han ansåg att terrororganisationen behövde fokusera på "marknadsföring" och strategier. Terrorledaren kände även frustration över att han var oförmögen att kontrollera och utöva makt över regionala jihadgrupper.

Breven är från september 2006 till sista april 2011. Den 2 maj mördades bin Ladin av amerikanska elitsoldater som stormat hans gömställe i Pakistan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela