Fritzl erkänner incest och våldtäkt

Inför ett stort mediepådrag inleddes rättegången mot 73-årige ingenjören.


Inför ett jättelikt mediepådrag inleddes på måndagen rättegången mot 73-årige ingenjören Josef Fritzl i österrikiska St Pölten.

Josef Fritzl har förklarat sig skyldig till åtalspunkterna incest, våldtäkt olagligt frihetsberövande. Han nekar dock till mord och slaveri, rapporterar flera medier.

Omgiven av vakter och med en blå pärm för ansiktet fördes Fritzl in i rättssalen strax efter nio, där domaren skulle inleda målet.

Domarna intog åtta minuter efter 09.30 sina platser och inledde målet med att läsa upp åtalspunkterna.

Reportrar från en rad tevebolag hade dessförinnan förgäves försökt få Josef Fritzl att uttala sig. Han stod emellertid tyst och orörlig med pärmen för ansiktet i väntan på att målet skulle inledas.

Domaren förklarade sedan att en avvägning gjorts mellan allmänintresset och mediernas sensationslystnad när beslutet fattades om att hålla rättegången bakom stängda dörrar.

Efter att åtalspunkterna lästs upp kördes reportrar och fotografer ut och dörrarna stängdes.

Rätten ska ta ställning till om mannen som kallats "incestmonstret" är skyldig till mord, slavhandel, våldtäkt, olaga frihetsberövande, grov utpressning och blodskam, som incest heter i den österrikiska brottsbalken.

En skog av paraboler på parkeringen utanför domstolen i St Pölten vittande om det stora internationella intresset för rättegången. Polisen hade slagit en ring kring byggnaden, där rättssalen fylldes av åhörare strax före klockan 9.30 då rättegången skulle inledas inför lyckta dörrar. Ett stort antal bänkar var reserverade för medierna, som dock inte får visa bilder från salen.

Rätten tvingas blicka och lyssna ner i en avgrund, som är så djup och svart, att de före den 26 april 2008 aldrig hade kunnat föreställa sig att den kunde existera. Och absolut inte i 24 år och i en österrikisk småstad med 23 000 invånare.

Under elva timmar ska rätten följa dvd-inspelade förhör med Fritzls 42-åriga dotter Elisabeth. Men hon bär sedan förra året inte längre hans namn och bor under ny identitet på hemlig ort tillsammans med sina sex barn, vars far och morfar är samme man.

För löftet hon fick, lördagskvällen i april förra året på polisstationen i hemstaden Amstetten nio mil väster om Wien, ligger fast: Att hon aldrig mer ska behöva möta den man som har våldtagit henne tusentals gånger och tvingat henne att i en möglig och fuktdrypande källare själv förlösa och försöka rädda livet på sju barn.

Ett av dem, tvillingpojken Michael, dog strax efter födseln 1996. Josef Fritzl gick ner i källaren, vägrade att köra den nyfödde till sjukhus och brände sedan liket i fastighetens värmepanna. Därför åtalas han också för mord.

Vad Fritzl, som enligt läkarna är fullt tillräknelig, kommer att säga till sitt försvar ska vi enligt österrikisk lag inte få veta. I alla fall inte via journalister eller åhörare. När åklagaren läst upp åtalet, och bevisning och dvd-vittnesmål ska läggas fram, kommer rätten att besluta om stängda dörrar. De närmare 100 ackrediterade reportrarna från hela världen måste lämna rättssalen.

Efter varje förhandlingsdag ska domstolens presstalesman informera medierna om det som lagen tillåter. På fredag ska enligt planerna dörrarna åter öppnas, då domen över Josef Fritzl avkunnas.

Frågan om Josef Fritzls skuld och straff är snart besvarad. Men kvar blir en stor undran: Hur kunde sextortyren av en kvinna och misshandeln av hennes barn pågå i 24 år utan att någon verkar ha haft en aning om denna fasaväckande familjetragedi?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!