"Jag har haft skuldkänslor i 24 år"

Fritzl har förklarat sig skyldig till incest och olagligt frihetsberövande men nekar till mord.


Inför ett jättelikt mediepådrag är nu rättegången inledd mot 73-årige ingenjören Josef Fritzl i österrikiska St Pölten.

Rätten tvingades lukta på föremål från källaren för att förstå de vidriga förhållandena som dottern levt under.

Josef Fritzl har förklarat sig skyldig till åtalspunkterna incest, våldtäkt olagligt frihetsberövande. Han nekar dock till mord och slaveri, rapporterar flera medier.

En skog av paraboler på parkeringen utanför domstolen i St Pölten vittnar om det stora internationella intresset för rättegången och polisen slog en ring kring byggnaden. Josef Fritzl stod tyst och orörlig med en pärm för ansiktet i väntan på att målet skulle inledas.

Rätten ska ta ställning till om mannen som kallats "incestmonstret" är skyldig till mord, slavhandel, våldtäkt, olaga frihetsberövande, grov utpressning och blodskam, som incest heter i den österrikiska brottsbalken.

Åklagaren Christiane Burkheiser inledde rättegången med sin åtalsframställning. Där framkom det att dottern blev våldtagen av sin far redan andra dagen i fångenskap.

–Detta var ett martyrskap som vi inte kan föreställa oss, säger hon enligt nyhetsbyrån APA.

Hon uppgav att Fritzl under utredningen uppträtt korrekt och besvarat alla hennes frågor, men inte visat några tecken på ånger och medvetande om att han gjort orätt.

–Han verkar vara som en äldre trevlig granne, beskrev hon hans uppträdande.

–Ingen kan egentligen föreställa sig vad som hände där nere. De första nio åren levde offret på elva kvadratmeter, tidvis med tre små barn och barn i magen, sade åklagaren.

Hon pekade på att det under denna tid inte fanns något varmvatten, ingen dusch, ingen värme och framför allt inget dagsljus och inget friskluftsintag.

Själv har hon två gånger varit ner i de underjordiska rum som Fritzl inrättat för sin dotters och hennes barns fångenskap. Takhöjden inne i utrymmena var 1,74 meter.

För att försöka ge nämndemännen en föreställning om den miljö som Elisabeth Fritzl vistats i under 24 år gav åklagaren dem en låda med saker som hon tagit med sig från underjorden och uppmanade dem att lukta på dem.

Fritzls försvarare, stjärnadvokaten Rudolf Mayer från Wien, manade nämndemännen att ta sitt ansvar.

–Ni är inga hämnare. Ni måste lägga undan känslorna, annars är ni inte vuxna det här fallet, sade han.

Mayer berättade för domstolen att han själv mordhotats, därför att han åtagit sig att försvara Josef Fritzl.

–I juridisk mening betyder ett försvar att visa upp det som talar för klienten. Frågan om varför "ett sådant monster" behöver en rättegång ställs inte här.

Advokaten tillbakavisade åklagarens påstående om att Fritzl inte visat ånger och sade att denne förklarat för dem som utrett hans personlighet att han haft skuldkänslor under 24 år.

Innan domstolen beslutade om stängda dörrar kom också Josef Fritzl själv till tals. Han berättade att han som barn blev slagen av sin mamma och tvingades gömma sig.

–Jag hade en mycket hård barndom. Min mamma ville inte ha mig, hon var ju redan 42 år, när jag föddes. Och hon behandlade mig därefter, sade Fritzl.

Rätten tvingas blicka och lyssna ner i en avgrund, som är så djup och svart, att de före den 26 april 2008 aldrig hade kunnat föreställa sig att den kunde existera. Och absolut inte i 24 år och i en österrikisk småstad med 23 000 invånare.

Under elva timmar ska rätten följa dvd-inspelade förhör med Fritzls 42-åriga dotter Elisabeth. Hon bär sedan förra året inte längre hans namn och bor under ny identitet på hemlig ort tillsammans med sina sex barn, vars far och morfar är samme man.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.

Explosion i Trelleborg

2 timmar sedan
Någon form av explosion har skett vid en bostadsföretags lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg. Det hela utreds som misstänkt allmänfarlig ödeläggelse, skriver polisen på sin hemsida.