Flickorna har klarat sig utan livshotande skador.
1 av 3
Flickorna har klarat sig utan livshotande skador. - Foto: Rahmatullah Naikzad/Scanpix
De gasades med en giftig spray under lektionstid.
2 av 3
De gasades med en giftig spray under lektionstid. - Foto: Scanpix
De militanta talibanerna skyr inga medel för att hindra flickor från att gå i skolan.
3 av 3
De militanta talibanerna skyr inga medel för att hindra flickor från att gå i skolan. - Foto: Scanpix

Terroristernas nya metod - förgiftar skolflickor

Fler än 120 flickor och tre lärare har förts till sjukhus efter att ha blivit attackerade med en giftig spray.


Talibaner

Är en politisk-religiös islamistisk rörelse. Styrde Afghanistan mellan åren 1996 till 2001, innan de störtades. Talibanerna anser att kvinnor inte ska arbeta eller gå skolan efter åtta års ålder.

KABUL. Attentatet ägde rum i Kabul under onsdagen, när eleverna befann sig i klassrummen. 40 av flickorna är fortfarande inlagda på sjukhus, med symptom som illamående, kräkningar, yrsel och medvetslöshet.

Enligt Dr. Habibullah Rostaqi, läkare på sjukhuset, är tillståndet för de drabbade inte livshotande.

- Vi ser efter dem, men väntar på vad som kan hända framöver. Vi förstår att de är mycket traumatiserade, säger han enligt CNN.

Dricksvattnet förgiftat

Talibaner misstänks ligga bakom dådet, då terrorgruppen inte vill att flickor ska gå i skolan. I april månad blev mer än 170 kvinnor och flickor förgiftade av dricksvattnet i provinsen Takhar, där mångas blev inlagda på sjukhus.

Den afghanska regeringen för en hård kamp mot de extremt fundamentalistiska talibanerna vad gäller kvinnors rättigheter. När de militanta islamisterna styrde landet mellan 1996 till 2001, var skolan något främmande för många kvinnor, enligt BBC.

Khalilullah Aseer, talesman för polisen i Takhar, säger att befolkningen vet vilka som ligger bakom dåden.

- Vi inför just nu demokrati i Afghanistan, och vi vill att flickor ska bli utbildade. Men regeringens fiender delar inte den åsikten, säger han enligt CNN.

/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Landshypotek sänker boräntor – igen

Expert om försvarsavtalet: Vi går "all in"

En ny era i svensk försvarspolitik är ett faktum. Det nya samarbetsavtalet som ger USA tillgång till 17 svenska militärbaser skickar avskräckande signaler, säger Jacob Westberg vid Försvarshögskolan.

Forskare: Världens klimat närmar sig kollaps

1 timme sedan
Forskare varnar för akut smältande istäcken som hotar att höja havsnivån samt massdöd av tropiska korallrev. Flera klimat- och ekossystem riskerar att kollapsa när den globala uppvärmningen ökar i dagens takt.

Minskad novembertrafik för Norwegian

1 timme sedan
Det norska flygbolaget Norwegian flög 1,35 miljoner passagerare i november. Det är en nedgång med 2 procent jämfört med samma månad i fjol.

Forskare: Farligt när kunskapsklyftorna ökar

1 timme sedan
Resultaten för svenska 15-åringar rasar inom både läsförståelse och matematik i den globala kunskapsmätningen Pisa. Två skolforskare ger här sin syn på läget i svensk skola.

Israel: Storstaden Khan Yunis omringad

1 timme sedan
Israeliska styrkor trappar upp sin markoperation i södra Gaza och har nu omringat storstaden Khan Yunis, enligt militären.