Farc-gerillan släppte svensk gisslan

- 18/03/2009, 05:59 -

Roland Larsson, som varit den colombianska Farc-gerillans fånge sedan 2007, är fri.

69-åringen som varit den colombianska Farc-gerillans fånge sedan 2007 är fri, uppgav colombianska underrättelsekällor på tisdagen.

– Det känns helt fantastiskt, säger sonen Tommy Larsson till TT.

Han fick vid 17-tiden på tisdagen reda på att hans far Roland släppts ur fångenskapen. Polisen ringde och berättade det. Enligt honom befinner sig hans pappa på ett militärsjukhus i Colombia. De pratade med varandra över en sprakig telefonlinje under tisdagskvällen.

– Han nämnde oss syskon. Han skrattade till ett par gånger. Du har varit på en lång resa, sade jag. Ja, ett år och tio månader, berättar han.

– Vi bekräftar att han är fri. Det här är ett fall som Rikskriminalpolisen har arbetat aktivt med ända sedan det startade, säger Varg Gyllander, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen, till TT.

Vände sig till senator

Rikskriminalen har arbetat tillsammans med svenska ambassaden i Bogota, svenska utrikesdepartementet och lokal polis. Sveriges ambassad i Bogota vände sig även förra månaden till den colombianska senatorn Piedad Cordoba för att få den kidnappade Roland Larsson frigiven. Cordoba har framgångsrikt förhandlat med gerillan i andra kidnappningsfall på senare tid.

I februari i år skickade Roland Larsson en videohälsning till anhöriga i Sverige. Då var han mager och sade att han var sjuk. En läkare som såg filmen misstänkte att Larsson fått en stroke. Den 16 maj 2007 trängde beväpnade män sig in i hans hem, 35 mil norr om huvudstaden Bogota. Larsson och hans sambo fördes bort med våld. Kvinnan påträffades vid liv efter några dagar.

"Mår förhållandevis bra"

Enligt sonen, Tommy Larsson, var det en fristående gruppering inom den colombianska gerillan Farc som hållit fadern fången. Sonen vet inte hur det gick till när pappa Roland släpptes och säger till TT att det inte spelar så stor roll just nu. Han mår förhållandevis bra.

– Förhoppningsvis kan vi få hem honom under nästa vecka.

TT: Vad tänker du nu?

– Jag ser fram emot det. Det är slutet på en lång resa och början på lika lång resa. Nu ska han komma igen i Sverige. Det är mycket som rör sig i skallen. Vi vet att det löser sig, men det är en bit dit.

Varg Gyllander säger att Therese Mattsson, Rikskriminalpolisens chef, är glad över att Roland Larsson äntligen är fri och att det internationella polissamarbetet i ärendet har fungerat så bra. Exakt hur svenska myndigheter arbetat i ärendet vill dock Gyllander inte gå in på. Det är av hänsyn till alla inblandade och av säkerhetsskäl inför eventuella framtida liknande ärenden.

Skrivet av: