Al-Bashir i Darfur: "Lägg ned vapnen"

- 18/03/2009, 13:05 -

Sudans president dundrade om infrastruktursatsningar.

Sudans president Omar al-Bashir uppmanade på onsdagen rebellerna i den krigshärjade Darfur-regionen att lägga ned sina vapen.

Presidenten, som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag anklagar och vill gripa för krigsförbrytelser i just Darfur, befann sig i regionen på onsdagen.

– Vi vill återförena Darfurs folk och uppmanar våra söner och bröder som bär vapen att lägga ned dessa, ropade presidenten till de tusentals människor som lyssnade till hans eldiga tal.

Omar al-Bashir påstod också att han avser att utveckla Darfur - en region vars storlek motsvarar Sverige och Danmark och som de senaste sex åren befunnit sig i krigstillstånd.

– Vi säger till dem att ni har gripit till vapen för att kräva utveckling, men nu är utveckling på gång, dundrade presidenten och talade i svepande ordalag om olika infrastruktursatsningar.

– Vårt svar (till ICC) blir att dra in elektricitet till Darfur, det blir fler byggnader, fler skolor, mer vatten och fler sjukhus.

Enligt FN har uppemot 300 000 människor dött i Darfur sedan 2003 av våld, svält och sjukdomar. Över två miljoner är på flykt.

Konflikten började när afrikanska rebeller gjorde upprop mot arabisk milis, janjawid. Den har sin rot i kampen om mark mellan bofasta bönder och nomader men har även etniska dimensioner i motsättningar mellan arabiska och afrikanska folkgrupper.

När ICC nyligen väckte åtal mot Omar al-Bashir för krigsförbrytelser i Darfur var det för att regeringsstyrkorna anklagas för att stödja janjawid-milisen.

Som en reaktion på åtalet kastade al-Bashir ut 13 av de största internationella hjälporganisationerna ur landet, och i veckan förkunnade han att allt bistånd till Darfur inom ett år kommer att distribueras enbart av sudaneser och inte av utlänningar.

Skrivet av: