EU-byråkrater ut på vischan

- 18/03/2009, 15:41 -

Snart får EU:s jordbruksbyråkrater dra på sig overall och stövlar.

Snart får EU:s jordbruksbyråkrater dra på sig overall och stövlar och ge sig ut i verkligheten. Så ska de lära sig om bondens vardag - och kanske sås ett frö till bättre jordbrukspolitik.

Obligatorisk vistelse på bondgård ingår i den utbildning som tjänstemännen på EU-kommissionens jordbruksdirektorat ska gå från och med nästa år. Deras chef, den danska jordbrukskommissionären Mariann Fischer Boel, tror på det nya konceptet.

– Vilket bättre sätt finns det för att se till att människor som hanterar jordbrukspolitik blir uppmärksamma på bönders behov? frågade hon retoriskt på en pressträff i Bryssel.

– Syftet är att fördjupa förståelsen för de utmaningar som jordbrukssektorn står inför, står det i förslaget. Det kan i sin tur leda till en politik som är bättre anpassad till situationen för Europas lantbrukare.

Exakt hur praktiken ska gå till och vad mer som ska ingå i utbildningen håller just på att arbetas fram.

Förslaget ingår i en större genomgång av EU:s jordbrukspolitik, där det också konstateras att kommissionen måste fortsätta arbetet med att förenkla lagtexter så att de blir lättare att förstå.

Fischer Boel är också optimistisk om att nå målet om att minska regelbördan inom jordbruket med 25 procent till 2012.

Skrivet av: