Amishfolket sviker sina ideal

"Amish in the city" blir verklighet för gemene man.


Amishfolket i amerikanska Pennsylvania är en del av evolutionen. Men det traditionsbundna folket slits med stora befolkningsproblem. Under bara de senaste 16 åren har amishbefolkningen i USA fördubblats till 230 000 människor. Arealen räcker inte till, och många tvingas att släppa högaffeln för att i stället bli småföretagare.

Hela det amerikanska småföretagsklimatet förändras nu stort efter att amishmänniskor moderniseras, och överger den traditionella livsstilen med jordbruk.

– För Amishsamhället i Nordamerika är övergången från jordbruk till småföretagande en riktigt miniindustriell revolution, säger Donald B Kraybill, professor och docent för anabaptist- och pietiststudier vid Elizabethtown College i Pennsylvania, till The New York Times.

Han har skrivit boken "Från plog till tjänst" och ser en stor förändring i amishfolkets sätt att försörja sig. Kraybill uppskattar att närmare 90 procent av amishfolkets hushåll får sina inkomster från någonting annat än jordbruk.

– Det är en dramatisk förändring. Det påverkar familjerna och utsätter dem för konkurrens och tvingar dem att använda ny teknik för att kunna konkurrera effektivt, säger Kraywill.

Se riktiga Amishmänniskor interagera nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.