Storsatsning för säkrare jordbruk

Varje år omkommer omkring 14 personer i olyckor i jord- och skogsbruket.


Dessutom skadas hundratals.

Nu inleds en storsatsning som ska göra jordbruket säkrare.

Den 19 oktober 1998 förändrades livet för Göran Andersson, 58 år, som driver ett jordbruk utanför Linköping. Den dagen kände han sig helt slut eftersom han jobbat mycket under året.

– Jag gick i tankar inför en stor investering jag skulle göra. Samtidigt höll vi på att rengöra skördetröskan för att ställa in den, berättar Göran Andersson för TT.

Då upptäckte han att det var spannmål kvar i tanken till skördetröskan som var i gång.

– Utan att tänka mig för hoppade jag över i tanken och fastnade med en arbetsoverall i en skruv.

Det vänstra benet drogs in i skördetröskan och blev så svårt skadat att det amputerades.

Göran Andersson arbetar fortfarande som jordbrukare, men fick ställa in en satsning på mjölkkor.

I år har flera myndigheter och organisationer inlett en stor satsning för att göra de svenska jordbruken till säkrare arbetsplatser. Målet är att antalet olyckor ska halveras till 2013.

Bland annat står Arbetsmiljöverket och Lantbrukarnas riksförbund bakom projektet som döpts till Säkert Bondförnuft.

Mer än hundra handledare ska utbildas för att kunna informera lantbrukare om riskerna på gårdarna. De första utbildades i Skåne i veckan som gick.

– De största farorna på gårdarna ligger i hantering av maskiner, hantering av djur, arbetet i skogen och vedhanteringen. Där sker de allvarligaste incidenterna, säger Anders Danielson, projektledare för Säkert Bondförnuft.

Danielson säger att mycket handlar om att ändra attityder och beteenden hos lantbrukare för att få tillstånd en förändring.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.