Oskyldigt dömd britt fri efter 27 år

En 57-årig britt har efter 27 år i fängelse frikänts från ett mord 1982.


När Sean Hodgson fälldes för mordet på en 22-årig kvinna var inte DNA-teknik tillgänglig. Han erkände sig skyldig till mordet inledningsvis men tog i domstolen tillbaka sitt erkännande och har sedan dess hävdat att han är oskyldig.

I appellationsdomstolen använde hans advokat DNA-bevis för att visa att Hodgson inte kunde ha varit mördaren.

Den unga kvinnan hittades strypt i sin bil i Southampton. Den stod på en bilparkering under den pub där hon arbetade deltid.

Hodgson befann sig i området vid den tidpunkten, och på grundval av hans erkännande och matchning av blodprov befanns han skyldig till mordet.

DNA på alla de tre relevanta bevisföremålen är från samma person, och den personen är definitivt inte Sean Hodgson, sade advokat Julian Young till BBC radio.

Hodgson har förklarat sitt erkännande med att han var en notorisk lögnare. Han har under fängelsetiden varit psykiskt sjuk. Men enligt Young har hans tillstånd förbättrats på senare tid genom hoppet om upprättelse.

Enligt advokaten har Hodgson fått sitta så länge i fängelse för att han envist vidhållit att han är oskyldig. Det har i sin tur hindrat villkorlig frigivning.

Hodgson är en av dem som suttit längst oskyldigt dömd i Storbritannien.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.