Lördag 15 Maj
Stockholm

Oskyldigt dömd britt fri efter 27 år

En 57-årig britt har efter 27 år i fängelse frikänts från ett mord 1982.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När Sean Hodgson fälldes för mordet på en 22-årig kvinna var inte DNA-teknik tillgänglig. Han erkände sig skyldig till mordet inledningsvis men tog i domstolen tillbaka sitt erkännande och har sedan dess hävdat att han är oskyldig.

I appellationsdomstolen använde hans advokat DNA-bevis för att visa att Hodgson inte kunde ha varit mördaren.

Den unga kvinnan hittades strypt i sin bil i Southampton. Den stod på en bilparkering under den pub där hon arbetade deltid.

Hodgson befann sig i området vid den tidpunkten, och på grundval av hans erkännande och matchning av blodprov befanns han skyldig till mordet.

DNA på alla de tre relevanta bevisföremålen är från samma person, och den personen är definitivt inte Sean Hodgson, sade advokat Julian Young till BBC radio.

Hodgson har förklarat sitt erkännande med att han var en notorisk lögnare. Han har under fängelsetiden varit psykiskt sjuk. Men enligt Young har hans tillstånd förbättrats på senare tid genom hoppet om upprättelse.

Enligt advokaten har Hodgson fått sitta så länge i fängelse för att han envist vidhållit att han är oskyldig. Det har i sin tur hindrat villkorlig frigivning.

Hodgson är en av dem som suttit längst oskyldigt dömd i Storbritannien.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela