Oskyldigt uthängd som våldtäktsman

Den publicerade domen var förfalskad - mannen helt oskyldig.


Återigen pekades en oskyldig man ut som våldtäktsman ut på en av de nätsajter som startats för att hänga ut sexbrottslingar.

– Vi mår fruktansvärt dåligt, säger mannens hustru till SvD.

Som Nyheter24 tidigare berättat har sajten Sexbrott.com startats för att hänga ut sexbrottslingar, pedofiler och våldtäktsmän. Man publicerar namn, personnummer och adress samt kartor på var sexbrottslingarna bor.

Sedan sex dygn tilbaka har man på sajten kunnat läsa om en man i 65-årsåldern boendes i Ängelholm som dömts till fyra års fängelse för våldtäkt. Domen finns bifogad på sajten, och där har man kunnat läsa att hovrätten funnit mannen skyldig till våldtäkt av sin sons flickvän. Han ska ha tvingat till sig sexuella handlingar av kvinnan i sitt kök.

Men SvD kan i dag avslöja att originaldomen från 2002 handlar om en annan man, med samma tilltalsnamn och efternamn, men med ett annat personnummer som den 65-åringen i Ängelholm. Den man som domen handlar om bor dessutom i Helsingborg, enligt Helsinborgs Dagblad .

Beskedet om att han var uthängd som sexbrottsling kom som en chock för den 65-årige mannen och han hustru.

– Vi fattar ingenting. Han skulle inte ens slå ihjäl en fluga och har aldrig haft kontakt med polisen, säger hustrun till SvD.se.

På torsdagseftermiddagen hade dock all information om den oskyldige ängelholmaren plockats bort. Även den dömde helsingborgaren tycks slippa publicitet, skriver HD.

Den 65-årige mannen har lämnat in en polisanmälan för förtal.

SvD har fått tag på en av personerna bakom Sexbrott.com för en förklaring.

– Det är olyckligt, verkligen, säger mannen, och fortsätter:

– Vi har brustit i våra rutiner. Vi måste verifiera domarna på något annat sätt. Vi får se över rutinerna, säger mannen till SvD.se .

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.