Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför vill Assange till korruptionens Ecuador

1 av 3

Kirsty Wigglesworth / Scanpix

2 av 3

Alastair Grant / Scanpix

3 av 3

Tim Hales / Scanpix

Nyheter | 20/06/2012 13:33

Ett land med korruption, mediecensur och människohandel med kvinnor och barn, dit vill Wikileaks grundare Julian Assange resa för att undvika förhör i Sverige.

LONDON. Nyheten att Julian Assange traskat in på Ecuadors ambassad i London spreds i media världen över på tisdagen och på Wikileaks officiella twitterkonto, med profilbeskrivningen “We open governments”, bekräftades uppgiften.

Organisationen Wikileaks, som kämpar för mänsklighetens rättighet till information, bekräftade därmed att Julian Assange söker asyl i ett land vars regering använder juridiska mekanismer för att begränsa medias utrymme att uttrycka kritik. Detta enligt en rapport från Utrikesdepartement (UD).

Landets rättssystem är ineffektivt och korruption är vanligt samtidigt som sexuellt våld mot kvinnor är ett utbrett problem och det förekommer människohandel med kvinnor och barn, går det att läsa i UD-rapporten.

Ecuadors utrikesdepartement publicerade på sin sajt ett längre stycke där man citerar Julian Assanges anledning till asylansökan. Han säger att myndigheterna i hans hemland, Australien, inte kommer försvara honom mot USA, där dödsstraff för spioneri och förräderi tillämpas.

"Sådana uttalanden gör det omöjligt för mig att återvända till mitt hemland och sätter mig i ett hjälplöst tillstånd när Sverige begär att förhöra mig, där topptjänstemän öppet har attackerat mig och undersökt mig för politiska brott i USA... ", står det.

Brittiska domstolen beslutade nyligen att Julian Assange ska föras till Sverige för att bli förhörd angående anmälningarna om våldtäkt på två kvinnor under hans Sverigebesök år 2010.

Ecuadors regering går just nu igenom Julian Assanges ansökan medan den brittiska polisen står utanför ambassaden i London och väntar på att han ska komma ut så de kan gripa honom, skriver Guardian.