Fredag 16 Apr
Stockholm

Breivik-vittnet: "Önskar han kunde brännas långsamt i helvetet"

69 personer sköts ihjäl på Utöya. Kirsten Vesterhus son var en av offren.
1 av 5
69 personer sköts ihjäl på Utöya. Kirsten Vesterhus son var en av offren. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
På onsdagen vittnade två anhöriga till personer som mördats av terroristen den 22 juli förra året.
2 av 5
På onsdagen vittnade två anhöriga till personer som mördats av terroristen den 22 juli förra året. Foto: Vegard Grøtt / SCANPIX
Breiviks bomb i regeringskvarteret dödade  åtta personer. Tor Østbøs fru var en av offren.
3 av 5
Breiviks bomb i regeringskvarteret dödade åtta personer. Tor Østbøs fru var en av offren. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Rättegången mot massmördaren är inne på sin tionde vecka.
4 av 5
Rättegången mot massmördaren är inne på sin tionde vecka. Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPIX
På torsdagen ska rätten meddela om Breivik ska dömas till fängelse eller om han anses vara straffsligt otillräknelig.
5 av 5
På torsdagen ska rätten meddela om Breivik ska dömas till fängelse eller om han anses vara straffsligt otillräknelig. Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPIX

På onsdagen hördes några av de sista vittnesmålen i rättegången mot terorristen Anders Behring Breivik. På torsdagen håller åklagarna sin slutplädering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Efter tio veckor av förhör med poliser, psykologer, terrorexperter, vittnen och anhöriga till offer börjar rättegången mot den 33-årige massmördaren att dra ihop sig.

På torsdagen beslutar rätten om Breivik ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård och på onsdagen lämnades några av rättegångens sista vittnesförhör.

Tor Østbø kunde inte hålla tillbaka känslorna när han berättade om sin fru som dött av Breiviks bomb i regeringskvarteret.

– I början kände jag hat och ilska. Jag önskar han kunde brännas långsamt i helvetet. Det är inget jag är stolt över att säga, sa han i vittnesbåset och tittade rakt på Breivik enligt NRK.

Kirsten Vesterhus tog också till tårar när hon berättade om sin son Håvard som dödats på Utöya. Det sista sms:et sonen skickat till sin mor var: "De skjuter här".

– Jag vaknar upp varje morgon och Håvard är borta. Och han blev skjuten. Skjuten!, säger hon i rättssalen.

Experter vittnade

Under onsdagen diskuterades också de psykiska skador som drabbat de anhöriga och personer som överlevt attackerna den 22 juli.

Dagfinn Winje, specialist i klinisk psykologi, berättade att det är vanligt att traumatiserade personer ofta känner av posttraumatiskt stressyndrom, ångest och depression.

– Många av de överlevande och anhöriga kämpar med känslan av meningslöshet, sa han.

"Traumatisk upplevelse"

På slutet av dagen bad Breivik om att få kommentera onsdagens rättegångsdag. En kommentar som möttes av flera suckanden från personer som närvarat i salen:

– När vi hade två av Norges främsta experter i vittnesbåset var det synd att de inte nämnde något om den traumatiska upplevelse som det är att bevittna hur ens etniska kultur och religion fråntas en, utan att man får göra något åt det, sa 33-åringen i rätten.

Rättegången fortsätter med slutpläderingar på torsdagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela