Lågt valdeltagande i Slovakien

Bara 40 procent av slovakerna tros ha gått till vallokalerna för att välja president på lördagen. Den enda som tycks kunna hota sittande statschefen Ivan Gasparovic är Iveta Radicova, som kritiserats av kyrkan för sin inställning i abortfrågan.

Omkring 6 000 vallokaler för de drygt fyra miljoner väljarna öppnade redan klockan sju på lördagsmorgonen. När vallokalerna stängde sent på kvällen uppgav dock valkommissionen att valdeltagandet var lågt, drygt 40 procent.

Siffrorna är ordentligt mycket lägre än i förra presidentvalet 2004 då 47,2 procent röstade i valets första omgång - redan det låga siffror.

Inför valet gav de sista opinionsmätningarna den 67-årige Gasparovic en betryggande ledning med drygt 50 procent.

Oppositionens 52-åriga kandidat Radicova spåddes få cirka 30 procent av rösterna, och hennes enda chans att vinna valet är att nå en andra omgång den 4 april. En andra omgång blir det dock bara om ingen kandidat når 50 procent.

Radicova är kristdemokrat men liberal, och hennes stöd för kvinnors rätt till abort har dragit på sig kritik från katolska kyrkan.

En biskop har sagt att "den som anser att mord inte är en synd" banar väg för "slaktare" som Hitler och Stalin. En annan har fördömt Radicova för att hon lever med sin partner utan att de är gifta.

Det är också kontroversiellt med en kvinnlig kandidat till presidentposten eftersom kvinnors roll fortfarande är begränsad i det traditionella Slovakien.

–Många människor tycker att Slovakien inte är redo för en kvinnlig president, till och med en del kvinnor, säger psykologen Jana Porubcova.

Den slovakiska presidentposten är främst ceremoniell. Men Radicova har satsat hårt på sin valkampanj, både med affischer på gatorna och på internet. Hon har lånat USA-presidenten Barack Obamas slogan: "Ja, vi kan!"

–Jag vill ha en kvinna som president. Det är anledningen till att jag röstar, säger 18-åriga Simona som på lördagen röstade för första gången i sitt liv.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.