Ny amerikansk befälhavare i Irak

En vaktavlösning i spetsen för USA-alliansens styrkor i Irak ägde rum i dag. General Raymond Odierno tog över efter David Petraeus, som anses ha haft stor framgång med att skapa lugn i landet. (TT)


En vaktavlösning i spetsen för USA-alliansens styrkor i Irak ägde rum på tisdagen.

General Raymond Odierno tog över efter David Petraeus, som anses ha haft stor framgång med att skapa lugn i landet.

Petraeus lämnade över befälet efter att ha lett den omstridda truppförstärkning, kallad "surge", som president George W Bush lanserade för att hejda den dagliga blodsutgjutelsen i Irak. Det innebar att cirka 30 000 soldater till skickades till Irak, vid en tid då motståndare till kriget krävde hemtagning i stället.

Den formella ceremonin ägde rum i Saddam Husseins forna palats nära Bagdads flygplats.

Försvarsminister Robert Gates kom till Bagdad i måndags och deltog i högtiden.

När Odierno tagit befälet i Irak blir Petraeus ny chef för USA:s centrala kommando för amerikanska trupper från Afrikas horn till Centralasien. I området ingår både Afghanistan och Irak.

Irak var på väg in i ett totalt inbördeskrig när Petraeus blev befälhavare där i februari 2007, nästan fyra år efter det att Saddam störtades av USA-alliansens invasionsstyrkor.

Men sedan slutet av 2007 har våldet minskat väsentligt och nått lägsta nivån på fyra år. En stor del av förtjänsten för detta tillskrivs den 55-årige Petraeus.

I måndags berömde Gates generalen för hans "briljanta strategi".

Han har spelat en historisk roll, det är helt klart.

Skrivet av:

Senaste nytt

Tjänstesektorns tillväxt bromsar in

Borde du virusskydda dina barns gamla smartphone?

Gav du din gamla jobbtelefon till barnen? Det kan innebära en rejäl säkerhetsrisk – och hackare kan komma åt både ditt barns, dina egna och ditt jobbs känsliga uppgifter. Hackare blir mer sofistikerade, medan de äldre mobilernas operativsystem inte uppdateras. Och ett antivirusprogram kanske inte räcker som skydd.

Riksrevisionen: Avveckla Allmänna arvsfonden

Allmänna arvsfonden bör avvecklas, anser Riksrevisionen i en granskningsrapport. Enligt granskningen får fonden in mer pengar än den hinner dela ut. Dessutom är kontrollen av vilka organisationer som söker bidrag otillräcklig.

Polisen i Ljungby rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka, Ljungby", skriver polisen på sin hemsida.

Därför kan du inte se din deklaration hos Skatteverket

Skatteverkets hemsida var under måndagen överbelastad och även på tisdagsmorgonen är det svårigheter att komma in på sajten.

Kraftigt vinstlyft för Scania

Det blev ett kraftigt vinstlyft för Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania i fjärde kvartalet. Men orderingången viker nedåt.