Ny amerikansk befälhavare i Irak

En vaktavlösning i spetsen för USA-alliansens styrkor i Irak ägde rum i dag. General Raymond Odierno tog över efter David Petraeus, som anses ha haft stor framgång med att skapa lugn i landet. (TT)


En vaktavlösning i spetsen för USA-alliansens styrkor i Irak ägde rum på tisdagen.

General Raymond Odierno tog över efter David Petraeus, som anses ha haft stor framgång med att skapa lugn i landet.

Petraeus lämnade över befälet efter att ha lett den omstridda truppförstärkning, kallad "surge", som president George W Bush lanserade för att hejda den dagliga blodsutgjutelsen i Irak. Det innebar att cirka 30 000 soldater till skickades till Irak, vid en tid då motståndare till kriget krävde hemtagning i stället.

Den formella ceremonin ägde rum i Saddam Husseins forna palats nära Bagdads flygplats.

Försvarsminister Robert Gates kom till Bagdad i måndags och deltog i högtiden.

När Odierno tagit befälet i Irak blir Petraeus ny chef för USA:s centrala kommando för amerikanska trupper från Afrikas horn till Centralasien. I området ingår både Afghanistan och Irak.

Irak var på väg in i ett totalt inbördeskrig när Petraeus blev befälhavare där i februari 2007, nästan fyra år efter det att Saddam störtades av USA-alliansens invasionsstyrkor.

Men sedan slutet av 2007 har våldet minskat väsentligt och nått lägsta nivån på fyra år. En stor del av förtjänsten för detta tillskrivs den 55-årige Petraeus.

I måndags berömde Gates generalen för hans "briljanta strategi".

Han har spelat en historisk roll, det är helt klart.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!