Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Ny amerikansk befälhavare i Irak

Nyheter | 16/09/2008 10:49

En vaktavlösning i spetsen för USA-alliansens styrkor i Irak ägde rum i dag. General Raymond Odierno tog över efter David Petraeus, som anses ha haft stor framgång med att skapa lugn i landet. (TT)

En vaktavlösning i spetsen för USA-alliansens styrkor i Irak ägde rum på tisdagen.

General Raymond Odierno tog över efter David Petraeus, som anses ha haft stor framgång med att skapa lugn i landet.

Petraeus lämnade över befälet efter att ha lett den omstridda truppförstärkning, kallad "surge", som president George W Bush lanserade för att hejda den dagliga blodsutgjutelsen i Irak. Det innebar att cirka 30 000 soldater till skickades till Irak, vid en tid då motståndare till kriget krävde hemtagning i stället.

Den formella ceremonin ägde rum i Saddam Husseins forna palats nära Bagdads flygplats.

Försvarsminister Robert Gates kom till Bagdad i måndags och deltog i högtiden.

När Odierno tagit befälet i Irak blir Petraeus ny chef för USA:s centrala kommando för amerikanska trupper från Afrikas horn till Centralasien. I området ingår både Afghanistan och Irak.

Irak var på väg in i ett totalt inbördeskrig när Petraeus blev befälhavare där i februari 2007, nästan fyra år efter det att Saddam störtades av USA-alliansens invasionsstyrkor.

Men sedan slutet av 2007 har våldet minskat väsentligt och nått lägsta nivån på fyra år. En stor del av förtjänsten för detta tillskrivs den 55-årige Petraeus.

I måndags berömde Gates generalen för hans "briljanta strategi".

Han har spelat en historisk roll, det är helt klart.

Skrivet av: