Ännu är inte teknologin färdigutvecklad. Men om några år kan det finnas kameror som kan avslöja huruvida en person druckit eller ej.
1 av 2
Ännu är inte teknologin färdigutvecklad. Men om några år kan det finnas kameror som kan avslöja huruvida en person druckit eller ej. - Foto: DAVID MAGNUSSON / SCANPIX
Tror du att framtidens övervakningskameror kommer att innehålla det termografiska filtret som läser av alkoholberusning?
2 av 2
Tror du att framtidens övervakningskameror kommer att innehålla det termografiska filtret som läser av alkoholberusning? - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Framtidens kamera - skannar huden och upptäcker berusning

Ännu är inte kamerans teknologi färdigutvecklad. Men snart kanske det finns kameror som kan avslöja huruvida en person är full eller ej.


Termografi

Termografi används som ett teoretiskt verktyg för att mäta små temperaturskillnader för att sedan kunna illustrera dem grafiskt eller i diverse diagram.

Termen används främst i samband med trådlös fjärrkommunikation samt med Infraröd strålning, skriver Wikipedia.

Läs mer här.

PATRAS. Inom en snar framtid kan specialutvecklade kameror avslöja huruvida en person är full eller ej. Det menar forskare vid ett universitet i grekiska Patras, enligt Medical Daily.

Med hjälp av termografisk teknologi ska "fyllekameran" nämligen mäta temperaturskillnader som uppstår under huden vid berusning.

Personer som fått några glas för mycket har ofta ett ökat värde runt näsan, samtidigt som temperaturen kring pannan har ett betydligt lägre värde. 

Kameran kan därför användas till att hejda individer som druckit för mycket att vistas i olämpliga miljöer. Till exempel bakom bilratten.

Hur länge det kan dröja innan den fullständiga prototypen står redo är ännu oklart.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!