Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så mycket kostar Assangebevakningen

- 02/10/2012, 13:52 -
Långtråkigt, men framför allt dyrt.
1 av 2

Långtråkigt, men framför allt dyrt.

Alastair Grant / AP / SCANPIX

Julian Assange höll tal på balkongen tidigare i år.
2 av 2

Julian Assange höll tal på balkongen tidigare i år.

Sean Dempsey / AP / SCANPIX

Minst fyra poliser måste vakta den ecuadorianska ambassaden dygnet runt. Nu börjar britterna tröttna på kostnaderna.

LONDON. Att Wikileaksgrundaren Julian Assange låst in sig på den ecuadorianska ambassaden i London blir ett allt större problem. Både för staden i sig men i synnerhet för dess poliskår.

Nu har kostnaderna för bevakningen av Assange överskridit en miljon pund, närmare bestämt 10,6 miljoner kronor. Detta på dryga tre månader. Det har hittills kostat 116 000 kronor per dygn. Britterna börjar tröttna.

– Vid en tid när polispatrullerna är mer utspridda än någonsin är det löjeväckande att så många väntar utanför Ecuadors ambassad ifall Assange försöker rymma, säger Jenny Jones, miljöpartistisk politiker i en kommitté som ser över polisens arbete, till Daily Mail.

Polisen vill göra annat

Även inom poliskåren börjar tålamodet tryta. Det är inte speciellt händelserikt att vakta ambassadbyggnaden. Konstaplarna flyttas mellan olika platser utanför byggnaden för att det inte ska bli långtråkigt.

– Det finns säkerligen många andra saker som de här poliserna skulle kunna göra i stället för att stå där dygnet runt, säger en anonym polis till Daily Mail.

Det var den 19 juni i år som Julian Assange låste in sig på ambassaden och begärde politisk asyl, något han senare fick. Brittiska högsta domstolen beslutade tidigare i år att han skulle utlämnas till Sverige där han misstänks för bland annat våldtäkt.