Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Populära tonåringar tjänar bättre som vuxna

- 24/10/2012, 13:48
Populärast vinner.
1 av 3

Populärast vinner.

Stella Pictures / Stella Pictures

Bättre kontakter och mer pengar - det lönar sig att vara poppis.
2 av 3

Bättre kontakter och mer pengar - det lönar sig att vara poppis.

SCANPIX

Tidigare har man talat om nördens revansch - fel enligt forskarna
3 av 3

Tidigare har man talat om nördens revansch - fel enligt forskarna

Claudio Bresciani / SCANPIX

Poppis i högstadiet betyder mer pengar som vuxen. En ny studie visar att populära ungdomar tjänar mer pengar i vuxenlivet.

Dåliga nyheter för alla nördar där ute som hoppats på social revansch i vuxenlivet - forskningen talar nämligen emot.

Enligt en ny studie kommer de som är mest populära under skoltiden även lyckas bäst som vuxna, både pengamässigt och med det sociala.

Studie på 10 300 elever

Forskarna bakom studien, som presenterats av National Bureau of Economics, har följt drygt 10 300 high school-elever från Wisconsin, från examen år 1957 till vuxenlivet. Deltagarna fick bland annat i uppgift att skriva ner namnet på de tre personer som de ansåg vara sina närmaste vänner. De personer vars namn förkom flest gånger blev rankade som mest populära.

Forskarna, från bland annat Harris School of Public Policy vid The University of Chicago och Tysklands Institute of Employment Research, kom fram till att de som blev rankade som mest populära även behöll sin dragningskraft senare i livet och tjänade i snitt två procent mer 35 år senare än deras mindre populära vänner. 

Livslångt socialt spel

Enligt studien anses inte popularitet vara ett medfött karaktärsdrag utan snarare något man får lära sig att bygga upp. 

Och den som satsar på att bli populär har mycket att vinna - lyckas man med det sociala spelet i skolan ökar chansen att bredda sitt professionella nätverk och lyckas i vuxenlivet.