Populärast vinner.
1 av 3
Populärast vinner. - Foto: Stella Pictures / Stella Pictures
Bättre kontakter och mer pengar - det lönar sig att vara poppis.
2 av 3
Bättre kontakter och mer pengar - det lönar sig att vara poppis. - Foto: SCANPIX
Tidigare har man talat om nördens revansch - fel enligt forskarna
3 av 3
Tidigare har man talat om nördens revansch - fel enligt forskarna - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Populära tonåringar tjänar bättre som vuxna

Poppis i högstadiet betyder mer pengar som vuxen. En ny studie visar att populära ungdomar tjänar mer pengar i vuxenlivet.


Plugga social kompetens

En av slutsatserna forskarna drar är att skolan borde stasa mer på det sociala. 

Enligt dem borde skolorna satsa på att föra in social integration bland övriga ämnen, eftersom det visat sig vara väldigt betydelsefullt senare i livet.

Dåliga nyheter för alla nördar där ute som hoppats på social revansch i vuxenlivet - forskningen talar nämligen emot.

Enligt en ny studie kommer de som är mest populära under skoltiden även lyckas bäst som vuxna, både pengamässigt och med det sociala.

Studie på 10 300 elever

Forskarna bakom studien, som presenterats av National Bureau of Economics, har följt drygt 10 300 high school-elever från Wisconsin, från examen år 1957 till vuxenlivet. Deltagarna fick bland annat i uppgift att skriva ner namnet på de tre personer som de ansåg vara sina närmaste vänner. De personer vars namn förkom flest gånger blev rankade som mest populära.

Forskarna, från bland annat Harris School of Public Policy vid The University of Chicago och Tysklands Institute of Employment Research, kom fram till att de som blev rankade som mest populära även behöll sin dragningskraft senare i livet och tjänade i snitt två procent mer 35 år senare än deras mindre populära vänner. 

Livslångt socialt spel

Enligt studien anses inte popularitet vara ett medfött karaktärsdrag utan snarare något man får lära sig att bygga upp. 

Och den som satsar på att bli populär har mycket att vinna - lyckas man med det sociala spelet i skolan ökar chansen att bredda sitt professionella nätverk och lyckas i vuxenlivet.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.

Rejält lyft för rysk oljeexport i april

Oljeexporten från Ryssland – en viktig intäktskälla för att finansiera Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina – rusade i höjden förra veckan. Man får gå tillbaka ett år i tiden för att hitta större veckoflöden av olja från de ryska hamnarna.

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Den explosiva situationen i Mellanöstern är en av de viktigaste frågorna när EU-ledarna möts för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel. En eskalering skulle snabbt kunna bli okontrollerbar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.