En ny studie  visar att kaffe kommer att vara dyrare och smaka annorlunda i framtiden.
1 av 4
En ny studie visar att kaffe kommer att vara dyrare och smaka annorlunda i framtiden. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Klimatförändringar gör att plantorna mår sämre och arten Arabica kan vara utrotad 2080.
2 av 4
Klimatförändringar gör att plantorna mår sämre och arten Arabica kan vara utrotad 2080. - Foto: Ap/Scanpix
2080: precis när vi trodde att robotar skulle komma med kaffet så försvinner kaffet.
3 av 4
2080: precis när vi trodde att robotar skulle komma med kaffet så försvinner kaffet. - Foto: Ap/Scanpix
Gillar du kaffebönan Robusta så behöver du inte oroa dig.
4 av 4
Gillar du kaffebönan Robusta så behöver du inte oroa dig. - Foto: SCANPIX NORWAY

Studie: Åh nej! Året kaffe försvinner från jorden

Njut av ditt morgonkaffe medan du kan – ett engelskt forskarlag fruktar att den populära drycken snart är ett minne blott.


Därför doftar kaffe godare än det smakar

Nyheter24 har tidigare skrivit om en studie som ger svar på varför många anser att kaffe doftar godare än det smakar. 

När man sväljer kaffet sänds ett moln av aromer upp i näsan inifrån munnen vilket aktiverar ett "andra luktsinne" i hjärnan som inte är lika mottagligt för smaken vilket gör att det blir en helt annorlunda och mindre tillfredsställande upplevelse.

– Vi har två luktsinnen. Ett används när du andas in saker från omgivningen, och det andra används när luft kommer inifrån dig upp i näspassagen och ut genom näsan, förklarar forskaren Barry Smith vid Londons universitet.

STORBRITANNIEN. De allra flesta svenskar lever ett liv där kaffe är en ständig följeslagare och vän. Vi dricker det på vägen till jobbet och vi brygger gärna en kopp efter lunch.

Men i framtiden kommer det sannolikt inte att vara lika självklart som det är i dag. Engelska forskare menar att klimatförändringar riskerar att förinta den populära kaffebönan Arabica.

Kan påverkas redan 2020

Enligt en studie som publicerats i Royal Botanic Garden i England kommer nästan alla, 99,7 procent, av kaffeodlingarna att vara påverkade av klimatförändringarna redan 2020.

– Det värsta scenariot är att vilt växande Arabicabönor är helt utrotade 2080, säger en av forskarna till The Telegraph.

Arabica är en av två arter som används för att göra kaffe och utgör enligt The Telegraph över 70 procent av den globala marknaden, inklusive nästan allt färskt kaffe som säljs i kaféer och varuhus i USA och Europa.

Kaffet blir dyrare i framtiden

Det kommer förvisso att finnas företag som odlar Arabica med hjälp av bevattnings- och nedkylningssystem. Men den vilda typen har avsevärt bättre genetisk mångfald och är därför bättre skyddad mot hot som sjukdomar och skadedjur. 

– Arabica kan endast växa under en väldigt specifik takt och måste vara i samspel med en rad andra variabler. Det är i huvudsak temperatur, men även relationen mellan temperatur och årstid – genomsnittstemperaturen under regnsäsongen, till exempel, säger Aaron David, ledare för forskarlaget, till The Telegraph.

Enligt forskarna är det enda sättet att rädda arten att lyckas flytta bönan från sitt naturliga hem i Etiopien och Sydsudan. Men även om företagen lyckas med både det och odlingen så kommer kaffet att smaka annorlunda och vara dyrare i framtiden.

Den andra kaffebönan, Robusta, är den man ofta gör frystorkat kaffe av. Den är populär i Grekland och Turkiet, men den höga koffeinhalten gör att den inte uppskattas av alla.

Här kan du se en dokumentär om kaffebönan (observera att den är i fyra delar):


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!