Norsk kapten på kapat fartyg

Beväpnade pirater har tagit kontroll över båten.


En oljetanker har kapats utanför Somalias kust. Minst 16 pirater håller besättningen fången, beväpnade med maskingevär. Med ombord på det Bahamasregistrerade fartyget finns en norsk kapten.

Den 159 meter långa oljetankern kapades under torsdagmorgonen. Piraterna ska ha kommit i två mindre båtar och bordat fartyget klockan 8.45.

– Fartyget kontaktade oss efter att kaparna hade kommit ombord, säger en källa till VG.

Klockan 8.50 tappade man kontakten med båten.

– Vi gör vårt yttersta för att sätta besättningen i säkerhet, säger Per Heggen Hansen.

Klockan 11.45 mottog rederiet ett mail från fartyget som bekräftar att pirater har tagit kontroll.

Ombord på fartyget är 27 besättningsmän från olika länder.

Farvattnen utanför Somalias kust är hårt drabbad av pirater, trots att leden bevakas av flera krigsskepp för att säkra handelsfartygens väg genom gulfen. Bara det senaste dygnet har ännu ett skepp kapats.

Den svenska riksdagen sade nyligen ja till att skicka en svensk väpnad sjöstyrka till Somalias kust för att skydda FN:s hjälpsändningar och bekämpa pirater.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.