Tyskt fartyg kapat utanför Somalia

Somaliska pirater har kapat en tyskägd gasoltanker i Adenbukten.


Somaliska pirater har kapat en tyskägd gasoltanker i Adenbukten. Det är MV Longchamp, med en besättning på 12 eller 13 filippinier och en indonesier, som kapades på torsdagsmorgonen.

Det uppgav Andrew Mwangura från organisationen East African Seafarers' Assistance Programme (SAP) för nyhetsbyrån Reuters.

SAP är en oberoende organisation som arbetar för sjöfartens säkerhet genom att hjälpa kapade fartyg, spana efter pirater och rapportera kapningar.

Det är ännu oklart vilken destination MV Longchamp hade. Den Bahamasflaggade tankern har en kapacitet på 3 415 ton.Beväpnade pirater har orsakat förödelse i en av världens mest tättrafikerade farleder genom att kapa dussintals fartyg under förra året och tvingat fram utbetalningar av lösensummor för miljoner dollar.

Kapningarna har medfört ökade försäkringskostnader samt att en del redare nu väljer att låta sina fartyg och tankers ta omvägen runt Sydafrika i stället för att gå genom Suezkanalen. Händelserna har också lett till en exempellös utplacering av örlogsfartyg från olika länder.

Närvaron av krigsfartyg har minskat antalet "lyckade" kapningar, ändå har tre fartyg kapats i januari, vilket visar att problemet är långt ifrån löst.

Under 2008 registrerades mer än 130 piratattacker utanför Afrikas horn.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!