Darren Hayes och Alexander Bard (t.h) stöttar Stockholm Pride.
Darren Hayes och Alexander Bard (t.h) stöttar Stockholm Pride. - Foto: Scanpix

Kändisar uppmanar ryska HBT-personer att komma till Stockholm

Efter mycket kontroverser kring Rysslands allt hårdare lagstiftning mot HBT-personer, protesterar nu Stockholm Pride – och bjuder in ryssarna till årets parad. "Vi har en skyldighet att visa hur ett civiliserat samhälle ska fungera", säger Alexander Bard.


Ryska turister i Sverige

Hur många ryska turister som beräknas besöka Sverige under Pridefestivalen som går av stapeln i juli månad är oklart, men en ökning är inte att utesluta. 

Under 2011 beviljades över 38 000 visum för ryska turister i Sverige.  År 2012 var antalet drygt 35 000 och hittills, till och med maj månad i år, har antalet mätts upp till drygt 10 500 visum, bekräftar migrationsverket.

HBT

HBT är en förkortning för homosexuella, bisexuella samt transpersoner. 

RYSSLANDNyheter24 har tidigare uppmärksammat Rysslands kontroversiella anti-gay-lagar som trädde i kraft 2012. Lagar som tidigare varit tillfälliga men nu har skärpts ordentligt. Den nya ryska lagstiftningen innebär att i princip allt yttrande om homosexualitet är olagligt, såväl i tal som i skrift.

Förra året förbjöd dessutom en domstol i Moskva allt firande av Pride – i 100 år framöver – och kan alltså inte tas upp för diskussion först år 2112, som tidigast. Bryter man mot den nya lagen kan man förvänta sig böter på allt från 1000-, och upp till 100 000 kronor.

Men det är inte bara plånboken som får lida av konsekvenserna.

Ute i samhället har även människorna börjat reagera på HBT. På tisdagen kunde Nyheter24 berätta om en rysk man som våldtogs och mördades efter att ha yttrat sig som sin homosexualitet. 

Bjuds in till Sverige

Som en protest och inskränkning på den komplexa lagstiftningen kring homosexualitet i Ryssland, har Stockholm Pride startat en kampanj som går ut på att uppmana ryssar att i stället komma och fira pride i Stockholm i sommar.

Kampanjen går under hashtagen #gowest och låter Twitteranvändare att komponera en egen inbjudningstweet utifrån givna alternativ, som automatiskt översätts till ryska. "Too-di-loo Russia", "Time to come out of the russian closet" och "Lets dance, party and love together" är några av alternativen och hälsningsfraserna som finns att tillgå.

Även geo-tags kopplade till tweeten ändras till ryska städer i inlägget.

– I 100 år framåt får man inte ens ansöka om att ha festivalen, och vårat sätt bidra till den här debatten som också många är delaktiga i, är att bjuda in och välkomna att istället komma och fira här hos oss, berättar Peter Rimsby, Ordförandechef Stockholm Pride, för Nyheter24.

Lagstiftningen bakom beslutet

Maria Sjöberg, till vardags webbredaktör, var under tisdagen allra först ut med inlägget på Twitter. Under onsdagsförmiddagen hade strax över 5000 tweets skickats ut – men betydligt fler har dessutom spridit budskapet vidare genom egna tweets.

Artisten Alexander Bard, journalisten Nicklas Svensson och Darren Hayes, sångare i Savage Garden, är några av de som har spridit kampanjen.

Stockholm Pride säger att man har haft kontakt med Ryssland sedan förra året och att domstolens beslut i Moskva också ligger till stor grund för valet av inriktningen på den pågående kampanjen.

– Sedan Putin kom till makten har det gått käpprätt åt helvete och förtrycket mot HBT-människorna i Ryssland är nu lika vidrigt som på många platser i Afrika och Mellanöstern, säger Alexander Bard till Nyheter24

Lyckad kampanj

Bard menar att vi har en skyldighet gentemot ryssarna.

– Vi kan göra mycket mer än vad vi har gjort hittills. Vi har en skyldighet att visa ryssarna hur ett civiliserat samhälle ska fungera, både med vår stolta respekt för yttrande- och mötesfriheten och för att vi inte accepterarar homo- och transfobi i Sverige, utan ständigt kämpar mot dessa sjuka idéer, säger Bard.

Pridefestivalens kampanj har fått stor spridning i sociala medier och responsen har varit god. Den har även uppmärksammats i etablerad media utomlands.

 – Hittills är det en väldigt lyckosam kampanj! säger Peter Rimsby.

Här är några av tweetsen som uppmanar ryssarna:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.