Barn i England verkar ha noll koll på sina grönsaker och mat.
1 av 3
Barn i England verkar ha noll koll på sina grönsaker och mat. - Foto: SCANPIX/Metro.uk
En av tio högstadieelever tror att tomater växer under jorden.
2 av 3
En av tio högstadieelever tror att tomater växer under jorden. - Foto: Ap
En av fem lågstadiebarn tror att fiskpinnar är gjorda av kyckling.
3 av 3
En av fem lågstadiebarn tror att fiskpinnar är gjorda av kyckling. - Foto: Metro.uk

Enligt barn är fiskpinnar gjorda av – kycklingar

En studie har visat att barn i Storbritannien har noll koll på var deras mat kommer i från eller hur det växer. Nu lanseras "sunda matevane-veckan".


The Food Revolution

Den brittiske "nakne kocken", Jamie Oliver, startade 2010 ett liknande program som han kallade "The Food Revolution". 

Programmet syftade till att rädda hälsan för USA:s nästa generation, att lära dem att äta rätt och införa nyttig mat på skolmat-menyn runt om i USA. Till en början var skolorna föga imponerade – men än idag är projektet igång. 

Läs mer om Jamie Olivers projekt här.

STORBRITANNIEN. Brittiska Nutrition Foundation har kartlagt mer än 27.500 barns kunskap kring mat och reesultaten är slående.

En av fem lågstadiebarn tror att fiskpinnar är gjorda av kyckling. Nästan en tredjedel av lågstadiebarnen tror att ost kommer från växter. Dessutom tror en av tio högstadieelever att tomater växer under jorden och nästan en fjärdedel av 8-11-åringarna tror att pasta kommer från djur.

Viktigt att utbilda barnen

Studien genomfördes som en del av "sunda matvane-veckan" och lanserades idag av brittiska prinsessan Anne, allt för att lära mer än 1.2 miljoner barn om hälsosam kost och matlagning. 

– Skolor i hela Storbritannien kräver en nationell ram och vägledning för mat och näringslära för att stödja lärande hos barn och ungdomar, särskilt i en tid då barnfetman är skyhög, säger Roy Ballam, programchef på BNF till Metro UK.

Ballam berättar att de hoppas kunna engagera barn till bättre kunskap om den ursprungliga maten, näringen och matlagningen, så att de kan växa upp med en bättre förståelse av hur maten når dem och vad en hälsosam kost och livsstil består av.

Så, vilket träd tror dina barn att spagettin växer på?

/
/
/
Mat
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!