Slut med tevejobb för Paula Deen.
1 av 4
Slut med tevejobb för Paula Deen. - Foto: AP / SCANPIX
Här ur ett av hennes populära program.
2 av 4
Här ur ett av hennes populära program. - Foto: AP / SCANPIX
I förhöret i samband med stämningen mot henne och brodern "Bubba" erkände hon att hon bland annat använt "nigger".
3 av 4
I förhöret i samband med stämningen mot henne och brodern "Bubba" erkände hon att hon bland annat använt "nigger". - Foto: Carlo Allegri / AP / SCANPIX
Paula Deen har försökt be om ursäkt i tre olika klipp.
4 av 4
Paula Deen har försökt be om ursäkt i tre olika klipp. - Foto: Peter Kramer / AP / SCANPIX

Skandal efter skandal - nu sparkas rasistkocken

Paula Deen är en av USA:s mest kända tevekockar. Men numera kan man addera en rejäl rasistsoppa till hennes såser och grytor.


Ur förhöret

Om skämt om afroamerikaner och andra:

Advokat: Hur är det med skämt då?
Deen: Det är precis vad det är - skämt.

Advokat: Okej. Skulle du anse att det är att använda n-ordet på ett elakt sätt?
Deen: Det är...svårt. De flesta skämt är om judar, rednecks, svarta. De flesta skämt riktar in sig...jag vet inte. Jag skapade inte skämten.

Advokat: Okej.
Deen: De riktar vanligtvis in sig på en grupp. Homosexuella, heterosexuella, svarta, rednecks, du vet. Jag kan inte själv bestämma vad som kränker en annan person.

Läs mer ur förhöret hos Huffington Post.

GEORGIA. Konsekvent användande av ordet "nigger", separata toaletter för svarta och vita samt drömmar om en middagsbjudning som den var i slaveriets sydstater. Skandal på skandal och anklagelse på anklagelse blev till slut nog.

Nu har den populära tevekocken Paula Deen sparkats av Food Network och hennes show lagts ned.

– Vi kommer inte att förnya hennes kontrakt när det går ut nästa månad, säger en talesperson för tevekanalen till People.

Stämdes förra året

Men historien om hennes rasistskandal tog sin början redan i mars 2012. Då stämdes hon och brodern Earl “Bubba” Hiers av en tidigare anställd för bland annat sexuella trakasserier och rasism. Bland de mer uppseendeväckande anklagelserna återfanns att Bubba laddat ned porr till restaurangens datorer och skämtat olämpligt och sexistiskt med kvinnliga medarbetare.

Det var i samband med detta som det uppdagades att Deen på restaurangen ska ha haft separata toaletter för svarta och vita anställda samt att hon och hennes bror ofta använt sig av ordet "nigger".

Drömmer om gammaldags bjudning

I förra veckan, mer än ett år efter stämningen, förhördes Deen och erkände med ett "ja, självklart" att hon använt n-ordet. Då tog allt en ny vändning - eftersom hon berättade om sina drömmar. Drömmar om en gammal hederlig middagsbjudning där svarta serverar vita - inspirerad av en bjudning hon själv varit på.

– Hela servitörsstaben var medelålders svarta män och de hade fina vita kavajer med svart fluga. Jag menar, det var verkligen imponerande. Den restaurangen representerar en viss era i USA...efter inbördeskriget, under inbördeskriget och före inbördeskriget. Det var inte bara svarta män utan även svarta kvinnor. Jag skulle säga att de var slavar, sa hon enligt sajten Jezebel.

Fansen till attack mot Food Network

Det vore ju ingen rasistskandal utan galna fans. Och mycket riktigt har Food Networks Facebooksida de senaste dagarna varit hemvist för lika arga som felstavade kommentarer. Detta trots att kanalen inte ens skrivit om Deen där utan bara lagt upp "Dagens recept".

"Varenda en i det här landet har fällt en rasistisk kommentar någon gång. Hon växte upp i Södern", skriver en kvinna och fortsätter sedan:

"I skuggan av detta - varför inte bojkotta alla rappare, sångare, författare och skådespelare som använder det ordet?".

De märkliga ursäkterna

Deen själv har försökt be om ursäkt i ett antal klipp på Youtube. I stället för att göra omtagningar har hon lagt upp två nya klipp då hon var missnöjd med budskapet i det första. Här är de tre märkliga ursäkterna:




"Hon är en kock - inte en Harvardstudent"

Vissa av Deens fans begav sig på lördagen till hennes restaurang Lady and Sons i Georgia för att visa sitt stöd. New York Times rapporterar att de allra flesta på plats var vita.

– Hon förstod uppenbarligen inte att det var fel men jag tycker att de blåst upp detta, säger deltagaren Richard Hattaway till tidningen och fortsätter sedan:

– Hon är en kock - inte en Harvardstudent.

/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!