Människor firar utanför domstolen.
1 av 4
Människor firar utanför domstolen. - Foto: Ap/Scanpix
Domen är en stor seger för homosexuella och heterosexuella i hela världen.
2 av 4
Domen är en stor seger för homosexuella och heterosexuella i hela världen. - Foto: Ap/Scanpix
Här nås människor utanför av beskedet.
3 av 4
Här nås människor utanför av beskedet. - Foto: Ap/Scanpix
Segergest.
4 av 4
Segergest. - Foto: Ap/Scanpix

Grattis USA – nu får homosexuella par samma rättigheter

Homosexuella par får nu samma rättigheter att ingå äktenskap som andra par i USA. Det meddelade Högsta domstolen i dag när man rev upp en federal lag från 1996.


Massachusetts först ut

Första delstat att legalisera homoäktenskap var Massachusetts år 2003. Därefter har legalisering skett i tolv andra delstater från 2008 och framåt.

USA. Det råder stor fest utanför Högsta domstolen i Washington. Domstolen valde under onsdagen att underkänna Domalagen från 1996 som förkunnade att äktenskap endast kan ingås av man och och kvinna.

Domstolens beslut innebär att det inte längre finns några hinder för homosexuella att gifta sig – åtminstone på federal nivå. Homosexuella har numera samma federala rättigheter som alla andra att gifta sig i USA. 

Tvingades skatta på arv

Beslutet betyder även att homosexuella par också omfattas av de 1 100 juridiska rättigheter och skyldigheter som gäller för heterosexuella par. 

Edith Windsor är kvinnan som stämde Domalagen och som nu får 363 000 dollar i skatteåterbäring. Windsor tvingades betala skatt på arvet efter sin partner – något som heterosexuella par slipper.

Oklart om kalifornisk lag

Högsta domstolen meddelade dock att man inte ville ta ställning till den kaliforniska lag som upprättades 2008 och säger att äktenskap endast kan ingås mellan en man och en kvinna.

Om HD slopat även den lagen hade det inneburit klartecken för homovigslar i hela landet. Nu ser flera medier beslutet som  ett steg mot att riva upp även den kaliforniska lagen.

USA
/
/
/
Lag
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!