Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

År 2015 kan ett barn ha tre föräldrar

- 28/06/2013, 12:11
Barn som har dna från tre personer kan vara verklighet 2015.
1 av 4

Barn som har dna från tre personer kan vara verklighet 2015.

Scanpix

Barnet har då en pappa och två mammor.
2 av 4

Barnet har då en pappa och två mammor.

Scanpix

En av mammorna ses dock bara som en donator.
3 av 4

En av mammorna ses dock bara som en donator.

Faksimil

Metoden ska stoppa ärftliga sjukdomar men får även hård kritik.
4 av 4

Metoden ska stoppa ärftliga sjukdomar men får även hård kritik.

Scanpix

Ett barn med tre föräldrar? Det kan vara verklighet i Storbritannien år 2015.

STORBRITANNIEN. Storbritannien kan bli först i världen med att tillåta provrörsbefruktning med dna från tre personer. Metoden, som innebär att ett barn får tre föräldrar, är till för att minska risken för ärftliga sjukdomar – men får hård kritik för att vara oetisk.

Ett barn som föds med hjälp av treföräldra-IVF har två mammor och en pappa.

Dna från tre personer

Metoden går ut på att genmodifierade embryon placeras i moderns livmoder efter provrörsbefruktning. Arvsmassan i mitokondrier från mamman byts ut mot en annan kvinnas för att stoppa ärftliga och potentiellt dödliga sjukdomar från att föras över till barnet.

Det innebär att barnet har över 20 000 gener från sin mamma och sin pappa – och 37 mitokondriella gener från den kvinnliga donatorn.

– Det är bara rätt att vi försöker introducera denna livräddande behandling så fort vi kan, säger Sally Davieshögst medicinskt ansvarig i Storbritannien, till Daily Mail.

Möts av hård kritik

De familjer där kvinnan bär på en ärftlig sjukdom kan alltså i framtiden undvika att föra vidare sjukdomarna till sina barn. Men proceduren har mötts av hård kritik av experter som menar att metoden kan komma att användas till att "designa" barn efter föräldrarnas egen vilja.

– Det är en katastrof att beslutet att passera gränsen till en marknad med rashygieniska designerbebisar baseras på ytterst vinklad och bristfällig information, säger David King på Human Genetic Alert, enförening som är kritisk till att människors arvsmassa manipuleras med genteknik, till BBC.