Barn som har dna från tre personer kan vara verklighet 2015.
1 av 3
Barn som har dna från tre personer kan vara verklighet 2015. - Foto: Scanpix
Barnet har då en pappa och två mammor.
2 av 3
Barnet har då en pappa och två mammor. - Foto: Scanpix
Metoden ska stoppa ärftliga sjukdomar men får även hård kritik.
3 av 3
Metoden ska stoppa ärftliga sjukdomar men får även hård kritik. - Foto: Scanpix

År 2015 kan ett barn ha tre föräldrar

Ett barn med tre föräldrar? Det kan vara verklighet i Storbritannien år 2015.


Mitokondrier

Mitokondrier ärvs från barnets mamma och är cellens kraftverk som är till för att ge kroppen energi. Hos ungefär 1 av 6 500 barn uppstår en defekt i mitokondrierna vilket kan resultera i flera olika sjukdomar och problem. Som till exempel blindhet, hjärtproblem eller muskelsvaghet.

Den nya metoden vill förenklat uttryckt ta bort defekta mitokondrier och byta ut de mot en donators.

STORBRITANNIEN. Storbritannien kan bli först i världen med att tillåta provrörsbefruktning med dna från tre personer. Metoden, som innebär att ett barn får tre föräldrar, är till för att minska risken för ärftliga sjukdomar – men får hård kritik för att vara oetisk.

Ett barn som föds med hjälp av treföräldra-IVF har två mammor och en pappa.

Dna från tre personer

Metoden går ut på att genmodifierade embryon placeras i moderns livmoder efter provrörsbefruktning. Arvsmassan i mitokondrier från mamman byts ut mot en annan kvinnas för att stoppa ärftliga och potentiellt dödliga sjukdomar från att föras över till barnet.

Det innebär att barnet har över 20 000 gener från sin mamma och sin pappa – och 37 mitokondriella gener från den kvinnliga donatorn.

– Det är bara rätt att vi försöker introducera denna livräddande behandling så fort vi kan, säger Sally Davieshögst medicinskt ansvarig i Storbritannien, till Daily Mail.

Möts av hård kritik

De familjer där kvinnan bär på en ärftlig sjukdom kan alltså i framtiden undvika att föra vidare sjukdomarna till sina barn. Men proceduren har mötts av hård kritik av experter som menar att metoden kan komma att användas till att "designa" barn efter föräldrarnas egen vilja.

– Det är en katastrof att beslutet att passera gränsen till en marknad med rashygieniska designerbebisar baseras på ytterst vinklad och bristfällig information, säger David King på Human Genetic Alert, enförening som är kritisk till att människors arvsmassa manipuleras med genteknik, till BBC.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.