För möss är Coca Cola direkt livsfarligt, visar en ny studie.
1 av 3
För möss är Coca Cola direkt livsfarligt, visar en ny studie. - Foto: Scanpix
Möss som dricker läsk lever kortare och får färra barn.
2 av 3
Möss som dricker läsk lever kortare och får färra barn. - Foto: Scanpix
156 möss har använts i studien.
3 av 3
156 möss har använts i studien. - Foto: Scanpix

Ny studie: Sockret i Coca Cola dödar möss

Tillsatt socker som finns i till exempel Coca Cola är livsfarligt för möss – även i små doser. Det visar en ny undersökning som ställer frågan hur mycket tillsatt socker människan bör äta.


Drack tio liter om dagen – dog

Nyheter24 har tidigare skrivit om åttabarnsmamman Natasha Harris, 30, som drack tio liter Coca Cola om dagen. Harris drack nära 30 000 liter cola under åtta år innan hon dag av hjärtstillestånd. Enligt obducenten var läskberoendet en starkt bidragande orsak till hennes död.

UTAH. Hur mycket tillsatt socker kan vi äta utan att det är direkt skadligt för oss?

Den frågan har forskare på ett universitet i Utah försökt besvara genom flera experiment på 156 möss. Resultatet visar att det tillsatta sockret som finns i till exempel läsk, bakverk och juice är dödligt för möss – även om djuren får det i doser som anses "säkra" för människor.

Sockret hade stor påverkan

De möss som fick en sockerrik kost blev inte feta eller sjuka. Men de dog betydligt yngre och fick färre barn än mössen som åt hälsosamt. 

– Vi har visat att mängden socker, som människor vanligtvis konsumerar och som brukar anses vara säker, påverkar mössens hälsa, säger James Ruff vid universitetet, enligt Ekstra Bladet.

Så gick undersökningen till

De 156 mössen delades upp i två grupper. Den ena gruppen fick normal, sund kost med mycket kolhydrater. Den andra gruppen fick en fjärdedel av den kosten utbytt mot tillsatt socker.

Efter 26 veckor sattes mössen tillsammans och fick samma kost i 32 veckor. I slutet av experimentet var 35 procent av mösshonorna döda – dubbelt så många som bland de möss som inte ätit sockerkosten.

De hanmöss som ätit sockerkosten fick 25 procent färre barn.

/
/
/
Mus
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.