Onsdag 14 Apr
Stockholm

Soldater protesterar mot Obamas krigsplan: "Vill inte slåss med al-Qaida"

1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
Ett flyktingläger nära den turkiska gränsen.
5 av 7
Ett flyktingläger nära den turkiska gränsen. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix
Studio Ett, SR, rapporterar att syrier också lämnar flyktingförläggningarna för att åka tillbaka till kriget - eftersom förhållandena i lägren är så dåliga.
6 av 7
Studio Ett, SR, rapporterar att syrier också lämnar flyktingförläggningarna för att åka tillbaka till kriget - eftersom förhållandena i lägren är så dåliga. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix
Här en bild från norra Syrien.
7 av 7
Här en bild från norra Syrien. Foto: Anonymous/Scanpix

President Barack Obama vill genomföra en militär insats mot Bashar Al-Assads regim i Syrien. Men flera av de amerikanska soldaterna protesterar nu i ett upprop på Facebook.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kemattack blev droppen

Den amerikanska regeringen har reagerat starkt efter den kemiska attack som genomfördes i Syrien då tusentals dog, varav över 400 barn. Enligt utrikesministern John Kerry handlade det om saringas och det var den syriska regimen som låg bakom attacken. FN:s tester av ämnet som släpptes ut är ej färdiga.

USA. Sverigeaktuelle Barack Obama vill att USA ska gå in militärt i Syrien men ska avvakta kongressens beslut. Frågar man de som faktiskt skulle behöva strida mot regimsoldaterna i landet verkar de dock vara tämligen skeptiska.

I ett upprop på Facebook har flera amerikanska soldater nämligen gått ut och protesterat mot presidentens krigsplan. De vill inte strida på samma sida som rebellerna, som de menar tillhör eller är allierade med terrororganisationen al-Qaida.

Kan straffas – om de avslöjas

"Jag blev inte marinkårssoldat för att slåss med al-Qaida i ett syriskt inbördeskrig", står det på lapparna (i olika varianter) som soldaterna håller upp, skriver New York Daily News.

Den grupp soldater som deltagit i protesten håller upp papprena framför sina ansikten. Om det skulle avslöjas vilka de är kan de straffas av Pentagon. 

Tystlåtet

Bilderna lades upp i Facebookgruppen "Armed Forces Tea Party", en grupp som inte är sammankopplad med militären. Den finns till för soldater som vill engagera sig i Tea Partyrörelsen.

Varken gruppen eller Pentagon har velat kommentera bilderna, uppger New York Daily News.

Kommentera
Kopiera länk
Dela