Drogen kan påverka mottagligheten för hiv.
1 av 4
Drogen kan påverka mottagligheten för hiv. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Studien visar även att kokainet kan göra infektionen mer utbredd.
2 av 4
Studien visar även att kokainet kan göra infektionen mer utbredd. - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Porrstjärnan Cameron Bay gick för en tid sedan ut med att hon drabbats av hiv efter bara en månad i branschen.
3 av 4
Porrstjärnan Cameron Bay gick för en tid sedan ut med att hon drabbats av hiv efter bara en månad i branschen. - Foto: AP / SCANPIX
Försök på möss har tidigare visat att kokain har en större effekt på de som bär på hiv.
4 av 4
Försök på möss har tidigare visat att kokain har en större effekt på de som bär på hiv. - Foto: AP / SCANPIX

Kokain kan öka risken för hiv

En ny studie visar att drogen kokain kan öka mottagligheten för hiv även hos personer med normalt immunförsvar. Även om den bara intas ett par gånger.


Gav mer effekt hos möss

Tidigare i år presenterades en studie som genom försök på möss visade att kokainets påverkan blir större hos de som bär på hiv.

Nu visas nya kopplingar mellan kokain och hiv. Den som använder drogen blir mer mottaglig för virussjukdomen än någon som inte brukar narkotika.

Detta klargörs i en ny studie som publicerats i Journal of Leukocyte Biology. Undersökningen är gjord på en särskild form av immunceller där en del tillförts en kokainlösning.

– Vi har visat att kokainet gör dessa celler känsligare och mer mottagliga för infektionen, säger Dimitrios Vatakis, vice direktör på UCLA's CFAR Virology Core Laboratory, till Huffington Post.

Kan göra infektionen kraftigare

På de celler som under tre dagar utsattes för kokain gick det att se hur viruset växte i styrka. Det har lett till att forskarna inte bara konstaterar att kokain gör en mer mottaglig för viruset utan även att drogen kan göra infektionen mer kraftfull.

Tidigare har crack, som tillverkas av kokain, visat sig kunna leda till att hiv utvecklats till aids snabbare än hos andra.

/
/
HIV
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.