Lördag 19 Jun
Stockholm

14-årig flicka anmälde våldtäkt – då drevs familjen ut från staden

Daisy Coleman i dag. När hon var 14 år gammal jagades familjen ut ur Maryville.
1 av 4
Daisy Coleman i dag. När hon var 14 år gammal jagades familjen ut ur Maryville. Foto: Privat / Wikimedia Commons
Den lilla staden i Missouri har 12 000 invånare.
2 av 4
Den lilla staden i Missouri har 12 000 invånare. Foto: Wikimedia Commons
Daisy Coleman hittades avsvimmad och frusen på familjens gräsmatta.
3 av 4
Daisy Coleman hittades avsvimmad och frusen på familjens gräsmatta. Foto: Privat
Mamman Melinda Coleman. Hon vill att berättelsen om dottern ska spridas.
4 av 4
Mamman Melinda Coleman. Hon vill att berättelsen om dottern ska spridas. Foto: Privat / Facebook

"Mardrömmen i Maryville". Så kallas fallet som nu nystas upp och för tankarna till ortsnamn som Steubenville och Bjästa. En 14-årig flickas familj drevs ut från staden – efter att hon anmält en våldtäkt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Från Bjästa till Steubenville

Liknande fall har ägt rum tidigare. Det svenska exemplet med Bjästa är kanske mest slående. I mars 2010 rapporterade SVT:s Uppdrag Granskning om hur en 14-årig flicka behandlats av lokalborna efter att hon anmält en 15-årig pojke för våldtäkt (något han senare dömdes för i tingsrätt och hovrätt). Det var dock nätforumet Flashback som stått för avslöjandet.

Reportaget, som gick under namnet "Den andra våldtäkten", väckte stor uppmärksamhet och ilska mot hur brottsoffret behandlats.

I amerikanska Steubenville dömdes två lokala idrottstjärnor för en våldtäkt där de dessutom lagt ut bilder och videoklipp på offret efteråt. I delar av rapporteringen om fallet verkade det dock vara pojkarna och deras familjer som det var synd om. Även tennisstjärnan Serena Williams gick ut och sa att killarna "bara gjort något dumt" och ifrågasatte varför flickan varit berusad.

MARYVILLE. En berättelse om hur en hel stad vänder sig mot ett våldtäktsoffer har tyvärr inte hört till ovanligheterna. Nu har ett nytt liknande fall avslöjats i amerikanska Maryville, i delstaten Missouri.

En kall morgon den 8 januari 2012 hittade Melinda Coleman sin 14-åriga dotter Daisy på gräsmattan i trädgården. Hon hade legat där i tre timmar. Hennes hår var fruset och hon hade bara på sig en t-shirt och byxor. Hennes mobiltelefon, handväska och plånbok låg slängda i gräset runtomkring henne.

"Förstod direkt vad som hänt"

När mamman bar in sin dotter i huset för att värma henne i duschen upptäckte hon röda märken vid 14-åringens underliv.

– Då förstod jag direkt vad som hade hänt, berättar Coleman för Kansas City Star, som grävt i fallet.

Daisy Coleman anmälde att hon våldtagits av 17-årige Matthew Barnett, stjärna i det lokala fotbollslaget. Barnetts farfar är en känd politiker i delstaten Missouri.

Samtidigt ska en av hans kompisar ha våldtagit Colemans 13-åriga kompis, allt medan en tredje kille filmade dem.

Klasskamraterna skrev att hon "bett om det"

Polisens förhör och övrig bevisning tydde på att brott hade begåtts. Två månader senare la dock åklagaren ned fallet. 

Hela Maryville fylldes av upprördhet reaktionerna var starka. Men en stor del av ilskan riktades mot familjen Coleman. Mamman Melinda Coleman blev av med jobbet och hennes barn blev trakasserade. 

På sociala medier skrev klasskamraterna att Daisy "bett om det". En student skrev "det här är vad du får om du ska vara en slampa" på Twitter efter beskedet om att förundersökningen lagts ned. Daisys bror buades ut av publiken när han deltog i en brottningsfinal.

"Ville bara skydda mina barn"

Till slut blev det ohållbart. Familjen var tvungna att flytta 6,4 mil österut till Albany.

– Jag var vettskrämd. Jag ville bara skydda mina barn, jag ville få bort dem därifrån, säger Melinda Coleman till Daily Mail.

Familjen hade flyttat till Maryville efter att Melindas man omkom i en bilolycka 2006. Hon hoppades på en nystart för sig och sina barn.

Kort efter flytten brändes Colemans gamla hus ned till grunden. Enligt Kansas City Star är det fortfarande oklart vem eller vad som legat bakom branden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela