Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kvinna sökte hjälp efter bilolycka – sköts ihjäl

- 07/11/2013, 13:03 -
Knackade på dörren – sköts till döds.
1 av 3

Knackade på dörren – sköts till döds.

Renisha McBride hittades död på husets veranda.
2 av 3

Renisha McBride hittades död på husets veranda.

"Han sköt henne i huvudet...för vadå?"
3 av 3

"Han sköt henne i huvudet...för vadå?"

Renisha McBride, 19, sköts ihjäl på en veranda när hon mitt i natten sökte hjälp efter att ha varit med i en bilolycka. Nu kräver hennes familj, som misstänker att det var ett rasistdåd, att få veta vad som hände.

DETROIT. I september sköts 24-årige Jonathan Ferrell till döds när han sökte hjälp efter en bilolycka. Ihjälskjutningen blåste upp en stor debatt i USA och The Nations skribent Dave Zirin beskrev händelsen som "ett mord som osar av rasism".

Nu skakas USA av ett närmast identiskt fall. 19-åriga Renisha McBride sköts, precis som Ferrell, ihjäl när hon sökte hjälp i ett bostadsområde efter att ha varit med om en bilolycka. 19-åringens familj har enligt Detroit News berättat att hon närmade sig ett hus vid 02.30-tiden på natten när ägaren till huset sköt henne i huvudet. 

– Han sköt henne i huvudet...för vadå? För att hon knackade på hans dörr. Om han kände sig rädd eller hotad borde han ha ringt 911. Hon gick för att söka hjälp och nu är hon död, säger McBrides faster Bernita Spinks till Detroit News.

Sköts ner i ett vitt område

Enligt polisen hittades 19-åringen död på husets veranda. Husägaren har identifierats, men polisen är förtegen om brottsrubriceringen. 

Nu spår många experter att fallet kan komma att bli komplicerat. USA har en omfattande nödvärnsrätt med stor rätt till självförsvar i hemmet. Man får enligt lag använda dödligt våld mot personer som gör olaga intrång eller på annat sätt begår brottsliga angrepp mot personer i deras hem. 

En lag som många hävdar leder till att mörkhyade människor blir mer utsatta på grund av rasism och fördomar. 

– Hon är när allt kommer omkring en svart kvinna från Detroit, där 82 procent är svarta. Medan det i Dearborn Heights, området där hon sköts, bor 86 procent vita. Oavsett vad man tycker om Stand your ground-lagen så är en sak klar: Renisha McBrides familj förtjänar svar, skriver Rania Khalek enligt Salon.