Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA-soldat fängslad för Irakmord

- 30/03/2009, 19:54 -

Riskerar 35 år i fängelse.

En amerikansk soldat har dömts till ett långt fängelsestraff för att ha deltagit i mord på en grupp fångar i Irak. Amerikanen, som fick sin dom på måndagen, har erkänt brottet.

– Jag trodde att det var för mina soldaters bästa, sade sergeanten Joseph Mayo.

Straffet kan som längst bli 35 års fängelse, men han har enligt domen möjlighet att bli villkorligt frigiven efter tio år.

Fyra irakiska milismän greps av en amerikansk patrull våren 2007. De fyra var misstänkta för att ligga bakom en attack då två amerikanska soldater dödades.

Militärledningen ansåg att bevisen mot irakierna var otillräckliga, men patrullen vägrade lyda ordern om att släppa fångarna. I stället bands de och försågs med ögonbindlar för att sedan skjutas med nackskott. Liken dumpades därefter i en kanal i Bagdad.

Sergeant Mayo är en av tre soldater som ställs inför krigsrätt på en amerikansk militärbas nära den sydtyska staden Vilseck. Tidigare har befälet Michael Leahy erkänt att han deltog i den summariska avrättningen. Han dömdes för en månad sedan till livstids fängelse.

Kompaniets högste underofficer John Hatley är också åtalad för morden och han anses ha varit pådrivande i hämndaktionen. Hatley ska själv ha skjutit två av fångarna. Han misstänks också för ytterligare en avrättning av irakier i januari 2007.

Ytterligare fyra amerikanska soldater är misstänkta för att ha mörklagt morden. De ska dock inte ha deltagit i dödsskjutningarna.

Skrivet av: