Presidenten ser ingen större fara med marijuana – jämfört med alkohol.
1 av 4
Presidenten ser ingen större fara med marijuana – jämfört med alkohol. - Foto: AP / TT
Obama pratar narkotikapolitik i en intervju med New Yorker.
2 av 4
Obama pratar narkotikapolitik i en intervju med New Yorker. - Foto: AP / TT
Festande ungdomar i Colorado efter att marijuanalegaliseringen trätt i kraft.
3 av 4
Festande ungdomar i Colorado efter att marijuanalegaliseringen trätt i kraft. - Foto: AP / TT
Det fanns en hel del olika sorter att välja mellan i Colorado.
4 av 4
Det fanns en hel del olika sorter att välja mellan i Colorado. - Foto: AP / TT

Obama: Marijuana är inte farligare än alkohol

Legaliseringsdebatten når nya höjder i USA. Nu har självaste presidenten gått ut och pratat om att marijuana inte är farligare än andra, lagliga substanser. Som alkohol och cigaretter.


Lagligt

I samband med årsskiftet blev bruk av marijuana lagligt i delstaterna Colorado och Washington. Obamas administration gav klartecken i augusti förra året att delstaternas planer på legalisering inte skulle stoppas. I Colorado har marijuanan sålt som smör.

WASHINGTON, DC. USA:s president Barack Obama passade på att leverera några bevingade ord i en intervju med tidskriften New Yorker som publicerades på söndagen.

– Det är ju redan väldokumenterat att jag rökte gräs som ung, och jag ser det som en dålig vana och en last. Inte helt olikt de cigaretter jag rökte som ung och sedan fortsatte med under en stor del av mitt vuxna liv. Jag tror inte att det är mycket farligare än alkohol, säger han i intervjun med David Remnick.

"De som skrivit lagarna har gjort samma sak"

Obama påpekar dock att han tror att marijuana är skadligt, men att många också överdriver effekterna. Han hävdar också att marijuana är mindre skadligt än alkohol "sett till påverkan av den enskilde konsumenten".

Presidenten vill kämpa mot lagar som gör så att personer som åker fast med narkotika får långa fängelsestraff. Lagar som i praktiken mest drabbas vissa folkgrupper mer än andra.

– Vi borde inte låsa in ungdomar eller enskilda brukare på långa fängelsestraff när vissa av de som stiftar lagarna förmodligen själva gjort samma sak, säger Obama till New Yorker.

/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!