Gemma Moss dog – men var det egentligen på grund av cannabis?
1 av 3
Gemma Moss dog – men var det egentligen på grund av cannabis? - Foto: Faksimiler / Montage
Gemma Moss blev 31 år gammal.
2 av 3
Gemma Moss blev 31 år gammal.
Daily Express.
3 av 3
Daily Express. - Foto: Faksimil Daily Express

"Kvinna dog av cannabisförgiftning" – fast vänta nu?

I stort sett samtliga brittiska tidningar skriver om trebarnsmamman Gemma Moss, som ska ha dött efter att förgiftats av cannabis. Men det kan omöjligt vara sant, menar forskarna.


Asks Facebookmiss

Det var i början av januari som justitieminister Beatrice Ask (M) delade en länk på sin Facebooksida om att 37 personer dött av cannabisöverdos efter legaliseringen i den amerikanska delstaten Colorado. Sajten hon länkade till var satiriska Daily Currant, och ingen har dött av den anledningen.

STORBRITANNIEN. Under torsdagen skrev de flesta stora tidningarna i Storbritannien om en nyhet som är väldigt delningsvänlig på Facebook, i alla fall om man heter Beatrice Ask.

En 31-årig trebarnsmamma Gemma Moss avled tragiskt i oktober och nu kom det påstådda svaret till varför: Cannabis. Ja, enligt obduktionsrapporten dog hon av "cannabisförgiftning" – eftersom Moss rökt en halv joint varje kväll i två år för att ha lättare att somna.

"Det tragiska beviset"

MirrorTelegraph och Daily Mail är bara några av tidningarna som konstaterat att detta är det första fallet i landet där en kvinna dött av cannabis. Brittiska Metro går så långt som att konstatera att det här är det tragiska beviset på att cannabis dödar:

Men vänta innan du delar länkarna på Facebook, Beatrice. För forskningen säger något helt annat än obducenten.

Krävs 1 000 gånger mer

NY Daily News har tagit på sig uppgiften att faktiskt kontrollera vad som gäller. Och läkarna Bradley Flansbaum och Yasmin Hurd konstaterar att Moss måste ha dött antingen av att hennes joint spetsats med tyngre droger eller att hon haft ett dolt hjärtfel.

Forskartidningen American Scientist har tidigare undersökt hur mycket det krävs för att överdosera vanliga droger så pass mycket att man dör. För alkohol krävs det cirka tio gånger mer än det som ger en vanlig känsla av berusning. För cannabis är samma siffra 1 000 gånger mer.

Lika troligt som att "kliva över kanten på jordytan"

Mason Tvert, kommunikationschef för Marijuana Policy Project, förtydligar:

– Du skulle bokstavligt talat behöva röka en tredjedel av din egen vikt för att dö, säger han till NY Daily News.

Läkaren Hurd konstaterar att det är lika troligt att någon dör av cannabis som att någon "kliver över kanten på jordytan och ramla av".

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar finska kranier

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.