Söndag 1 Aug
Stockholm

Prideparad på Krim stoppas av ryska lagar

Nu sätter Putins lagar stopp för ännu en prideparad.
Nu sätter Putins lagar stopp för ännu en prideparad. Foto: TT/Scanpix

I slutet av april skulle en prideparad hållas på Krimhalvön. Nu, en vecka före paraden, ställs den in. Varför? På grund av Rysslands antigaylagar.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Rysslands antigaylagar

Rysslands lagar förbjuder homosexuell propaganda mot minderåriga i landet.

Det anses även kriminellt att stödja homosexuellas rättigheter.

KRIM. Den 22-23 april skulle en Prideparad gå av stapeln i staden Sevastopol på Krim. Men i staden, som nu står i Krimkrisens centrum, beslutade myndigheterna under måndagen att ställa in paraden med hänvisning till Rysslands antigaylagar, skriver Gay Star News.  

"Totalt outhärdligt"

Det är första gången sedan början på konflikten mellan Ryssland och Ukraina som Krimborna har drabbats av Rysslands homofobi. 

– Innan Rysslands ockupation var det väldigt komplicerat att vara gay i Ukraina, det är därför jag fortfarande inte har kommit ut och känner mig fångad, skriver Krimbon Maxim Kornilov i ett mail till NBC News och fortsätter:

– Nu är det totalt outhärdligt. 

Äktenskap omdefinierades inte

Den 11 april antog Krimrepubliken en ny konstitution och många oroade sig för att att den skulle innehålla en bestämmelse där äktenskap definierades som något mellan en man och en kvinna. Den slutgiltiga versionen innehöll dock inte någon sådan bestämmelse, skriver Gay Star News. 

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela