Nu sätter Putins lagar stopp för ännu en prideparad.
Nu sätter Putins lagar stopp för ännu en prideparad. - Foto: TT/Scanpix

Prideparad på Krim stoppas av ryska lagar

I slutet av april skulle en prideparad hållas på Krimhalvön. Nu, en vecka före paraden, ställs den in. Varför? På grund av Rysslands antigaylagar.


Rysslands antigaylagar

Rysslands lagar förbjuder homosexuell propaganda mot minderåriga i landet.

Det anses även kriminellt att stödja homosexuellas rättigheter.

KRIM. Den 22-23 april skulle en Prideparad gå av stapeln i staden Sevastopol på Krim. Men i staden, som nu står i Krimkrisens centrum, beslutade myndigheterna under måndagen att ställa in paraden med hänvisning till Rysslands antigaylagar, skriver Gay Star News.  

"Totalt outhärdligt"

Det är första gången sedan början på konflikten mellan Ryssland och Ukraina som Krimborna har drabbats av Rysslands homofobi. 

– Innan Rysslands ockupation var det väldigt komplicerat att vara gay i Ukraina, det är därför jag fortfarande inte har kommit ut och känner mig fångad, skriver Krimbon Maxim Kornilov i ett mail till NBC News och fortsätter:

– Nu är det totalt outhärdligt. 

Äktenskap omdefinierades inte

Den 11 april antog Krimrepubliken en ny konstitution och många oroade sig för att att den skulle innehålla en bestämmelse där äktenskap definierades som något mellan en man och en kvinna. Den slutgiltiga versionen innehöll dock inte någon sådan bestämmelse, skriver Gay Star News. 

/
/
/
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

1 timme sedan
Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

1 timme sedan
Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.