Riskfylld markattack mot Gaza väntar

Militära, politiska och humanitära risker i massor.


Ändå tror israeliska bedömare TT talat med att en markoffensiv mot Hamas i Gazaremsan är att vänta.

– Det verkar ofrånkomligt. Utan markanfall klarar inte militären att nå de övergripande målen med hela operationen, säger Gil Hoffman, ledarskribent och politisk chefsanalytiker på tidningen Jerusalem Post (oberoende), till TT i Jerusalem.

Israels officiella mål med "Operation gjutet bly" sedan i lördags är att stoppa raketbeskjutningen av södra Israel från Gazaremsan. Hittills har flygvapnet använts i massiva angrepp. Ändå har de palestinska raketerna fortsatt att regna.

Under tiden har stora israeliska marktrupper dragits ihop utanför Gazaremsan. Nu inväntar de bara anfallsorder.

Men markanfall är enormt riskfyllt för Israel. Efter kriget i södra Libanon sommaren 2006 - då ett välbeväpnat, välorganiserat Hizbollah gjorde hårt motstånd och 157 israeler dödades - har sannolikt det strategiska och taktiska utbytet ökat mellan Hamas och Hizbollah.

"Enorma risker"

Nu ställs också Israel mot en motståndare med lokalkännedom, och som inget hellre vill än att mötas på marken - en mark som dessutom i vinterregnen är välkänt lerig, vilket kan ställa till stora problem för de tunga israeliska stridsfordonen.

Det är enorma risker. Hamas har tränats av Iran. Det här är folk som kan slåss, som vill slåss, är hänsynslösa och som har förberett sig - många israeliska soldater kan förlora sina liv, säger Hoffman.

Gazaremsan är extremt tätbefolkad, med cirka 1,5 miljoner människor på en yta motsvarande en tredjedel av Ölands. Markstrider, möjligen även i stadsmiljö, riskerar att också leda till ännu större humanitärt lidande i Gazaremsan - där redan 390 människor dödats sedan i lördags. För Israel börjar därför de stora riskerna med markoffensiven. Och riskerna är inte minst politiska. Få saker väcker sådan allmän ilska i Israel som stora förluster i egna soldater. I princip varje krig Israel utkämpat har regelmässigt minst ett politiskt offer krävts - den israeliske försvarsministern.

Regeringen på spel

Sedan i lördags har försvarsminister Ehud Barak, Arbetarpartiets ledare, fått njuta frukter i den stridslystna israeliska opinionen. Men nu är det hela regeringens framtid som står på spel. Nyval ska hållas den 10 februari. Också Amir Oren, ledarskribent på tidningen Haaretz (liberal), tror på markoffensiv, och även han ser stora politiska risker.

Det handlar om vilken effekt förlusterna ger på allmänna opinionen, säger han till TT.

Under kriget i Libanon kunde Hizbollah föra fram förstärkningar norrifrån. Oren ser nu ändå militära fördelar för Israel i att Gazaremsan är omringat.

– Den är lättare att kontrollera. Att man har förstört tunnlarna i söder gör det också svårare för Hamas att smuggla in tyngre vapen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.