Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Inför VM: Här är 13 samhällsproblem för Brasilien att lösa

Inför VM är det lätt att glömma bort problemen i Brasilien. Här är 13 stycken. OBS. Bildmontaget är en genrebild.
1 av 2

Inför VM är det lätt att glömma bort problemen i Brasilien. Här är 13 stycken. OBS. Bildmontaget är en genrebild.

TT

Många brasilianare jublar över VM. För andra är det bland det värsta som kunde hända.
2 av 2

Många brasilianare jublar över VM. För andra är det bland det värsta som kunde hända.

AP

Nyheter | 10/06/2014 18:07

I veckan drar VM i Brasilien igång. Nyheter24 listar värdlandets 13 svåraste problem före, under och efter turneringen.

BRASILIEN. Karnevalen i Rio, Copacabana, jesusstatyn, samba och briljanta fotbollsspelare är några saker som ofta förknippas med landet som arrangerar 2014 års fotbolls-VM. Brasilien förknippas dock även med betydligt sorgligare saker än så.

När vi på onsdag, den 12 juni, slår oss ned i soffan och rattar in öppningsmatchen mellan Brasilien och Kroatien pågår det på många platser ett mörkt liv utanför arenorna.

Ett arrangemang som VM tenderar att överskugga händelser och problematik långt mer allvarlig än en fotbollsturnering. Här är 13 problem, mer eller mindre besläktade med varandra, som Brasilien handskas med före, under och efter VM.

1. Barnprostitution 


Prostitution som sådant är lagligt i Brasilien. Däremot är sexuell exploatering och koppleri olagligt, och givetvis är barnprostitution strängt förbjudet. Barnprostitution och sexuellt utnyttjande är dock ett växande problem i landet. Brasilien är fullt av grupper som arbetar med organiserad människohandel, och Juan Miguel Petit, FN:s sändebud för frågor som rör bland annat barnprostitution, beräknar att det finns mellan 100 000 och 500 000 barn i prostitution. Inför VM har myndigheter fruktat att barnsexhandeln ska skjuta i höjden.
Bildkälla: Youtube / BBC OBS. Samtliga bilder är genrebilder.

2. Rasism


Brasilien har en historia av slaveri. Mellan 1550- till slutet av 1800-talet kom det omkring fyra miljoner afrikanska slavar till landet. Rasism mot svarta är en del av den brasilianska vardagen. Svarta brasilianare, som utgör 50 procent av hela befolkningen, blir även sämre representerade inom politiken, och innehar mindre än tio procent av samhällets maktposter. Även Brasiliens ursprungsbefolkning har förtryckts genom historien. 
Bildkälla: Youtube

3. Extrem fattigdom


Problemen med fattigdom har blivit bättre sedan landet började omfördela pengarna mer. Ändå lever omkring fem procent av Brasiliens befolkning på mindre än två dollar (cirka 13 kronor) om dagen. Miljontals människor, många undernärda, lever i slumområden och är helt frånkopplade från samhällets olika trygghetssystem. I Rio de Janeiro finns det cirka 600 så kallade favelor i vilka en tredjedel av stadens befolkning bor.
Bildkälla: TT Bild

4. Droger


Knarkhandeln i Brasilien är utbredd, och många av samhällets fattigaste människor lever i missbruk. Studier har visat att omkring hälften av landets gatubarn använder droger. Inför VM har polisen försökt komma till bukt med drogproblematiken. Hur det går får framtiden utvisa.
Bildkälla: AP

5. Klasskillnader


Brasiliens ekonomi har blomstrat under de senaste åren, men klasskillnaderna växer. Medan allt fler invånare tar klivet in i medelklassen halkar många fattiga efter.
Bildkälla: TT Bild

6. Utbildning


Skolgången är obligatorisk i landet och även om utbildningssystemet har blivit bättre är det många barn som inte går i skolan alls. Två tredjedelar av 15-åringarna som går i skolan klarar inte mer än den mest grundläggande matten. Problemen beror bland annat på att fattiga barn måste arbeta för att försörja sin familj istället för att gå i skolan. 
Bildkälla: TT Bild

7. Korruption


Korruptionen misstänks vara relativt stor i Brasilien, även högt upp i regeringen. Under de senaste åren har flera ministrar fått avgå till följd av korruptionsmisstankar.
Bildkälla: TT Bild

8. Miljö 


Skövlingen av regnskog är ett växande problem. Den ökande exporten av nötkött, bland annat till Sverige, har lett till såväl sämre förhållanden för arbetarna som fördrivning av ursprungsbefolkningen.
Bildkälla: TT Bild

9. Polisen


Brasilien präglas av mycket våld och kriminalitet, och många platser bedöms som farliga. Polisen, som omgärdas av en omfattande straffrihet, använder ofta mycket våld, och inte sällan är det samhällets utsatta som drabbas. Människor frihetsberövas utan anledning och i fängelserna är upplopp och tortyr förekommande.
Bildkälla: TT Bild

10. Jämlikhet


Kvinnor och män har formellt sett samma rättigheter, men kvinnornas politiska, sociala och ekonomiska makt är väldigt liten. En tydlig minoritet av Brasiliens ministrar, guvernörer och borgmästare är kvinnor. Även löneskillnaderna är stora, och kvinnor tjänar omkring 75 procent av männens lön. Jämställdhetsproblemen har emellertid blivit bättre under de senaste tio åren. Bildkälla: TT Bild

11. HBTQ-frågor


Diskriminering mot HBTQ-personer är inte förbjudet på en federal nivå i Brasilien, men omkring hälften av landets olika delstater har lagstiftat mot det. Diskrimineringen uppges dock vara utbredd och många våldsbrott med homofobisk bakgrund sker årligen. Landets militärtjänstgörng diskriminerar HBTQ-personer genom att inte rekrytera dem, med anledning av att det strider mot militärkodex.
Bildkälla: Bjärn Larsson Rosvall / TT Bild

12. Mord


Mellan 1996 och 2006 mördades omkring 465 000 människor i Brasilien, det vill säga över hundra människor per dag. De flesta blir skjutna, vilket även vittnar om problematiken med vapen i landet.
Bildkälla: TT Bild

13. Arbetsplatsolyckor


I och med förberedelserna till VM har flera byggarbetare dött i samband med arenabyggen. Protesterna mot VM och arenabyggena har varit utbredda och demonstranterna har uttryckt önskan om att bygga upp välfärdssamhället i stället för fotbollsarenor.
Bildkälla: TT Bild