Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hit ska du flytta om du vill sova på jobbet

- 21/07/2014, 13:33 -
Det gäller att sno vila när man kan.

Det gäller att sno vila när man kan.

TT

Vem vill inte sova på jobbet, egentligen?

SEOUL. Livet som anställd av de lokala myndigheterna i Sydkoreas huvudstad blev precis lite, eller väldigt, mycket bättre. Enligt Korea Times får de anställda nu nämligen tillåtelse att ta en tupplur efter lunchen.

Detta för att på bästa möjliga sätt öka effektiviteten hos de anställda. Enligt tidningen kommer de anställda att tillåtas sova i max en timme. Det är också så att den som väljer att utnyttja sovstunden kommer att bli tvungen att jobba in den tiden, men vad är väl det mot möjligheten att sussa lite på maten?

"Ökar intelligensen"

Det är dessutom en rätt bra idé, menar sakkunniga. 

– Det finns studier som visar att en tupplur ökar intelligensen. Det leder till att man blir mer vaken och det påverkar produktiviteten i vissa jobb, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi på Stockholms universitet och på Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

Han menar också på att den perfekta tuppluren är 15 till 20 minuter lång.

– Sover man längre faller man in i djupsömn och då blir det segare att vakna. Man är inte insatsberedd på mellan 10 och 15 minuter, säger Åkerstedt till Dagens Nyheter.

Skulle du vilja sova på jobbet?