James Foley blir avrättad i videon från Islamiska staten.
1 av 4
James Foley blir avrättad i videon från Islamiska staten. - Foto: Faksimil Liveleak
James Foley innan han blev kidnappad i Syrien.
2 av 4
James Foley innan han blev kidnappad i Syrien. - Foto: AP / TT
IS, som även benämns som ISIS, har skapat terror i norra Irak den senaste tiden. De har intagit städer och hotat invånarna med avrättning om de inte konverterar till islam.
3 av 4
IS, som även benämns som ISIS, har skapat terror i norra Irak den senaste tiden. De har intagit städer och hotat invånarna med avrättning om de inte konverterar till islam. - Foto: AP / TT
Här ses soldater från IS rikta sina vapen mot tillfångatagna irakiska soldater.
4 av 4
Här ses soldater från IS rikta sina vapen mot tillfångatagna irakiska soldater. - Foto: AP / TT

Sekunder senare skär han halsen av honom

UPPDATERAD. I en video som lagts upp av terrororganisationen Islamiska staten avrättar de enligt uppgifter den amerikanske journalisten James Foley – och riktar nya hot mot USA.


"Vi är bestörta"

Vita huset väntas göra ett uttalande under onsdagen men redan under tisdagskvällen svensk tid uttalade sig Caitlin Hayden, säkerhetspolitisk talesperson hos presidenten.

– Vi har sett videon som uppges visa mordet på den amerikanske medborgaren James Foley. Vår underrättelsetjänst arbetar så snabbt som möjligt för att avgöra dess äkthet. Om det är en äkta inspelning är vi bestörta över det brutala mordet på en oskyldig amerikansk journalist och vi uttrycker vårt djupaste deltagande med hans familj och vänner. Vi återkommer med mer information när det är möjligt, säger hon enligt AP.

Vilka är islamiska staten?

Läs terrororganisationens bakgrund hos SVT.

– Varje försök från dig, Obama, att hindra muslimer från att leva i säkerhet under kalifatet kommer leda till blodsspillan av dina medborgare.

Så säger en maskerad man klädd i svart, innan han ställer sig bakom den amerikanske journalisten James Foley och skär halsen av honom. I nästa sekvens visas Foleys döda kropp upp, med huvudet befriat från resten av kroppen.

"Vi har aldrig varit mer stolta över vår son"

Sent på tisdagskvällen lades videon upp på Youtube och den uppges visa hur en medlem ur det sunnimuslimska terrornätverket Islamiska staten avrättar frilansjournalisten Foley, som kidnappades i Syrien i november 2012, då han bland annat levererade material till nyhetsbyrån AFP, skriver CNN.

På en Facebooksida som startats för att hitta honom skriver hans mamma så här efter att ha sett rapporterna om videon.

"Vi har aldrig varit mer stolta över vår son Jim. Han gav sitt liv åt att försöka visa det syriska folkets lidande för världen".

Hotar döda en till journalist

I slutet av klippet levererar IS nya hot mot USA. Den svartklädde mannen visar upp en person som uppges vara journalisten Steven Sotloff, som bland annat arbetat för Time. Han kidnappades i syriska Aleppo i augusti 2013.

– Livet för den här amerikanske medborgaren hänger på ditt nästa beslut, Obama, säger IS-bödeln i klippet enligt CNN.

På onsdagskvällen bekräftade Vita huset enligt nyhetsbyrån AP att videon är autentisk.

Ytterligare några timmar senare samlade Barack Obama till en presskonferens där han bekräftade mordet på den amerikanska journalisten James Foley, skriver Sveriges Radio. Han hyllade även Foley och hans journalistiska arbete och betonade samtidigt USA:s fortsatta kamp mot Isis och sade bland annat:

– Vi måste få bort denna cancer från Irak. En grupp som Isis har inte någon plats i vår tid. Vi kommer att fortsätta att konfrontera denna barbariska grupp.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!