Stockholm

Våldtäktsman och mördare får hjälp att dö

Får dödshjälp.
Får dödshjälp. Foto: TT

Han är inte fysiskt sjuk – trots det låter staten mördaren ta livet av sig.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Dödshjälp för svenskar

Flera svenskar som inte längre önskar att leva reser till Schweiz för att begå assisterat självmord.

En av föreningarna är Dignitas, där 47 svenskar innehar medlemskap

BELGIEN. Dödsstraff finns inte med på den belgiska straffskalan. Trots det hjälper den belgiska staten nu den dömde våldtäktsmannen och mördaren Frank Van Den Bleeken med aktiv dödshjälp. Landets justitieminister har nämligen på Van Den Bleekens, som dömts för ett flertal våldtäkter och mord, egen begäran gått med att han förflyttas till en klinik för dödshjälp.

Vill inte lämna fängelset

Dödshjälp är inget ovanligt i Belgien och tidigare har flera obotligt dödssjuka fångar fått samma hjälp – men skillnaden ligger i att Van Den Bleekens problem enbart är psykiska. Enligt hans advokat vill Van Den Bleeken, som suttit i fängelse i närmare 30 år, dö eftersom att det inte finns någon behandling för honom och att han därmed inte kan behärska sina sexuella drifter.

– Han har tydligt sagt att han inte vill lämna fängelset eftersom att han är rädd för vad han kan göra, säger advokaten Jos Vander Velpen enligt nyhetsbyrån AP.

"Låt honom ruttna i cellen"

Alla tycker dock inte att det är en bra idé, ledande psykiatriker säger att det är ett "misslyckande för fängelsesystemet och psykiatrin". Samtidigt anser personer nära Van Den Bleekens offer att han inte avtjänat sitt straff ännu.

– Låt honom ruttna i sin cell, säger två systrar till en kvinna som Van Den Bleeken våldtog och mördade, till Algemeen Dagblad enligt AP och fortsätter:

– Alla läkare och experter är oroliga över hur mannen som mördare vår syster mår. Ingen har någonsin brytt sig så mycket om oss.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.