Drabbade i mjölkskandalen ersätts

22 mejeriföretag ska betala över en miljard kronor.


22 mejeriföretag ska gemensamt betala motsvarande över en miljard kronor i ersättning till familjer vars barn dött eller insjuknat i mjölkskandalen i Kina.

Men flera drabbade tycker att summan är för låg.

Totalt ska företagen betala ut 1,27 miljarder kronor. Föräldrar till barn som dött ersätts med motsvarande 230 000 kronor, medan familjer vars barn hamnat på sjukhus får mellan 35 000 och 58 000 kronor.

Minst sex barn har dött och ytterligare knappt 300 000 insjuknat sedan de druckit mjölk som förorenats med melamin.

Melamin använts normalt i tillverkning av plast. Ämnet hade blandats i mjölken för att få den att framstå som mer proteinrik än den verkligen var. Men kemikalien orsakade svåra njur- och urinvägsproblem hos spädbarn.

Säkerhetsproblem

Skandalen, som uppdagades i september efter att till en början ha mörklagts, skakade den kinesiska livsmedelsindustrin i dess grundvalar. Industrin drogs sedan tidigare med stora säkerhetsproblem. Händelsen blev också snabbt en internationell angelägenhet sedan melamin hittats i produkter som exporterats till andra länder. Enligt en kinesisk affärstidning ska pengarna börja betalas ut i januari och täcka operationer och annan sjukvård för de drabbade barnen. Enligt tidningen har regeringen beordrat företagen att betala ersättningen. Det mesta ska betalas ut kontant, men en knapp femtedel av totalsumman ska placeras i en fond och täcka vårdkostnader för kvardröjande hälsoproblem. Fonden ska skötas av Kinas största livförsäkringsbolag.

"Inte tillräckligt"

En advokat som företräder hundra familjer menar dock att pengarna inte räcker för att ersätta alla offer. Han är kritisk mot hela handhavandet.

– Processen har inte varit öppen. Offren och konsumenterna har inte tillåtits att delta. De borde ha rätt att söka kompensation genom en juridisk process, och det oklart om det kommer att bli så, sade Li Fanping.

Flera stämningar med krav på kompensation har inte accepterats av kinesiska domstolar. Advokater har tidigare sagt att regeringen varnat dem för att stämma de ansvariga företagen, möjligtvis av rädsla för att en flod av rättsfall skulle bli både kostsam och ge ännu mer dålig publicitet åt landet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.