Isländska kronan störtdyker

- 06/10/2008, 17:42 -

Den isländska ekonomin rör sig enligt bedömare allt närmare en "härdsmälta".

Den isländska ekonomin rörde sig på måndagen enligt bedömare allt närmare en "härdsmälta" sedan den isländska kronan förlorat 25 procent av sitt värde. Regeringen kämpar för att hålla den eskalerande krisen stången.

Bara minuterna innan börsen skulle öppnas i Reykjavik på måndagen stoppades all handel med bankaktier.

Efter några timmar hade kronans värde sjunkit så mycket att det gick tvåhundra kronor på en euro. Fallet var på måndagseftermiddagen 23 procent.

Statsminister Geir Haarde höll ett extra regeringssammanträde men gav efteråt inga ledtrådar om hur hans borgerliga regering ska återupprätta förtroendet för den isländska finansmarknaden.

Trots förhandlingar under hela helgen har regeringen och oppositionen inte lyckats komma överens om en länge efterlängtad finansiell stabilitetsplan.

Regeringens budskap till landets banker och finansinstitut är att sälja av tillgångar och andra intressen i utlandet. Regeringen har också övertygat landets pensionsfonder att överföra 200 miljarder isländska kronor till staten. Det förutsätter dock att alla fonder går med på saken och att staten garanterar pengarna.

Skrivet av: