Sångare uppträdde för Hitler

Heesters ville stryka ett streck över uppträdandet i Dachau. Men det gick inte.


TYSKLAND. Johannes Heesters, världens äldsta sångare, förlorade i dag ett ärekränkningsmål. Nu är det fritt fram att skriva att han uppträtt inför Adolf Hitler på koncentrationslägret i Dachau i södra Tyskland.

Det var den tyska författaren Volker Kuehn som hävdade att Heesters gjorde ett sånguppträdande för Hitler och hans generaler och soldater. Heesters ville sedan få anklagelsen tillbakadragen eftersom det skulle kunna tolkas som att han delade nazisternas politiska syn. Han har däremot medgivit att han varit på Dachau och sjungit inför Hitler.

"I dag kan man inte bevisa hur det var", sa domaren som menade på att det gått 60 år sedan andra världskriget. Men det fanns dock "vissa indikationer på ett uppträdande". Därför gav man Volker Kuehn rätt att skriva om Heesters besök på koncentrationslägret, skriver BBC.

Kuehn säger att han är glad över resultatet för att det visar att det tyska folket fått tillräckligt med självförtroende att prata om den "mörka tiden" under andra världskriget.

Johannes Heesters föddes den 5:e december 1903 i Amersfoort. Han är världens äldste aktiva sångare med sina 105 år. Han slog igenom i Tysklad på det glada 20-talet.

Se Johannes Heesters i Weimar

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!