Uzbekiska poliser dömda för tortyr

Fyra uzbekiska poliser har dömts till fängelse för att dödstortyr.


Fyra uzbekiska poliser har dömts till fängelse mellan åtta och sjutton år för att ha torterat en man till döds.

Straffen meddelades av provinsdomstolen i Tasjkent den 12 december men det var först i dag jag fick domen, sade offrets mor Zulchumor Tuytjijeva på tisdagen.

Domen är ovanlig i ett land som på senare år alltmer har kritiserats av internationella mr-grupper för att inte leva upp till mänskliga rättigheter. De har också uppmärksammat tortyrfall.

Den 29-årige Muzaffar Tuytjijev greps den 24 mars och fördes till polisstationen i Angren, nio mil öster om huvudstaden Tasjkent.

Enligt hans mor blev han misshandlad av flera poliser. Han dog dagen därpå i poliscellen innan ambulansen som polisen tillkallat hann fram.

Modern tänker överklaga domen och kräva att samtliga poliser som hon tror var inblandade i dödsmisshandeln lagförs.

Rättsaktivister och medier har tagit fallet som ett bevis för att tortyr är rutin under president Islam Karimovs styre.

Inrikesdepartementet i det centralasiatiska landet har tillbakavisat påståendena som orättfärdiga. På departementets webbsida sägs att 29-åringen hade kriminell bakgrund och gjorde motstånd när han greps. "Men polismännen gjorde ett oåterkalleligt misstag. . . de bröt mot lagen och brukade våld mot den misstänkte", heter det.

Fler än tio poliser fick sparken efter dödsmisshandeln, däribland polischefen i Angren.

Departementet förnekar att tortyr förekommer i det uzbekiska rättsväsendet men medger att över 1 600 poliser enbart i år fått disciplinstraff för maktmissbruk och att 185 har fått sparken.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!