Nästan alla kan tänka sig tortera

Ett nytt genomförande av Milgramexperimentet visar att människor överger sin moral i pressade situationer.


Milgramexperimentet var en serie psykologiska studier som genomfördes i början av 1960-talet. Under experimentet undersöktes hur människor hanterade situationer under en överordnad. Professorn Stanley Milgram ville se vad som krävdes från en människa för att överge sin moral.

Ett antal försökspersoner ombads ge sina offer elektriska stötar varje gång de svarade fel på en fråga. Offren, som i själva verket var skådespelare, skrek av smärta, men trots deras uppenbara lidande ökade försökspersonerna på elektricitetsvolten, efter order från de överordnade.

Nu har man genomfört experimentet på nytt. Precis som i Milgramexperimentet utövade försökspersonerna tortyr på sina offer.

Åter visade resultaten att majoriteten av personerna inte vek sig för att orsaka en annan människa smärta. Tortyren fortsatte upp till 150 volt, trots att en skådespelare ingrep och ifrågasatte situationen.

– Om du sätter någon i en särskild situation så agerar de ofta på förvånande och till och störande sätt, menar forskaren Jerry Burger.

Psykologen Abigail San har gjort en kopia på experimentet inför en kommande dokumentär och hävdar att försökspersonerna i grund och botten inte är onda.

– Det handlar inte om att de här människorna inte är goda längre, det rör sig om massivt socialt påverkande, säger San, enligt BBC.

Enligt henne gavs personerna ingen eftertänksamhet att ifrågasätta tortyren, som sades genomföras i forskningens namn.

– Det finns inget tillfälle för dem att fråga sig själva "vad är min moraliska ställning i den här frågan?", säger hon.

Se mer om Milgramexperimentet nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.