Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
148
reaktioner idag

Experten: "Attacken är ett tecken på att det går dåligt för IS"

Tydligt att IS lider en storförlust, menar Irakexperten. Han säger att syftet med attacken bland annat är att öka hatet mot muslimer i Europa och stänga gränserna.

1 av 7

2 av 7

Bilder från attackerna i Paris

3 av 7

Människor får hjälp efter att ha blivit evakuerade från konserthuset Bataclan

4 av 7

Bilder från attackerna i Paris

5 av 7

Kvinna blir evakuerad från konserthuset Bataclan

6 av 7

Personal hjälper en kvinna efter en av skjutningarna

7 av 7

Resultat av den hemska terrorattacken

Enligt Irakexperten Hussein al-Taee, som Hufvudstadsbladet pratat med så finns flera tecken på att det går riktigt dåligt för IS.

Syftet med attacken i Paris ska enligt al-Taee ha varit att få Europa att stänga gränserna och spä på hatet mot muslimer.

– Parisdådet var ett skolexempel på hur IS reagerar när organisationen lider stora förluster. Genom att attackera en "säker" stad avleder man uppmärksamheten och visar att man fortfarande kan överraska var som helst. I vanliga fall är det Bagdad som drabbas, säger han.

Han tror att detta beror på de snabba och täta räderna som utförts mot IS tiden innan dådet.

– Det blev för mycket för IS, som desperat måste avleda uppmärksamheten genom en massiv attack i Europa. På sätt och vis lyckades de – hur mycket har vi sett i nyheterna om IS:s förluster på hemmaplan och hur mycket om "framgångarna" i Paris? säger al-Taee.

Han menar att attacken köper tid till IS – folk stannar kvar i IS-territorium när de får höra hur Europa stänger sina gränser på grund av terroristattacker, skriver Hufvudstadsbladet.

Mer:

Så planerade terroristerna attackerna i Paris – via Playstation